Vineri, 11 noiembrie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat un Atelier de Mentorat pentru liderele locale.

Mentora celei de-a patra sesiuni de mentorat a fost Violeta Crudu, primară la al doilea mandat în  Cruzești, municipiul Chișinău.  Secretara coordonatoare a Rețelei Femeilor din cadrul CALM, Nadejda Darie, a explicat că unul dintre obiectivele CALM este de a încuraja femeile ce doresc să acceadă în funcțiile-cheie de la nivel local și central, iar Violeta Crudu este un exemplu de lideră.

Reprezentanta UN Women Moldova, Emilia Rusu, a specificat că mentorele selectate de CALM încurajează femeile să-și dorească mai mult, să iasă din zona lor de confort, să combată stereotipuri. „Încet-încet, femeile reușesc să demonstreze că, alături de bărbați, pot conduce localitățile timp de mai multe mandate. UN Women va fi și în continuare alături de femeile lidere din comunitățile locale pentru a le încuraja și a le oferi suport în parcursul lor spre afirmare”.

Violeta Crudu a împărtășit din experiența sa, explicând participantelor care sunt întrebările la care o femeile trebuie să găsească răspunsuri înainte de a candida, când începe o campanie electorală și care sunt metodele de comunicare cu electoratul, inclusiv în mediul on-line. De asemenea, primara a vorbit despre tipurile de discriminare, dar și despre factorii ce duc la depășirea barierelor sociale.

În a doua parte a atelierului de mentorat, Violeta Crudu a făcut o prezentare a comunei pe care o administrează, dar și a bunelor practici implementate de primară pe parcursul celor două mandate. Participantele la eveniment s-au convins încă o dată de faptul că Femeile pot sfinți locul unde activează, iar primara Violeta Crudu este un bun exemplu în acest sens.

 

Instruirea a fost organizată cu suportul Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), finanțată de Suedia și este parte a proiectului „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare, membre ale Rețelei femeilor din cadrul CALM”. Proiectul este implementat în perioada 1 iulie 2021 – 30 noiembrie 2022 de către Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).

Imprimare