Președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM, primara de Cruzești, municipiul Chișinău, Violeta Crudu, a participat în perioada 17-18 iunie la ședința Consiliului Politic al PLATFORMA, cu susținerea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Printre subiectele abordate în cadrul evenimentului care s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia, s-a discutat despre cum poate fi ajutată R. Moldova în calea spre integrarea în Uniunea Europeană, dar și cum pot fi susținute administrațiile publice locale pentru ca statul nostru să devină parte a Uniunii Europene.

Violeta Crudu a subliniat faptul că circa un milion de moldoveni au și cetățenie română, iar la alegerile pentru Parlamentul European aceștia au fost foarte activi, ceea ce înseamnă că integrarea europeană este mult așteptată în R. Moldova. „În al doilea rând, pentru Republica Moldova, alegerile pentru Parlamentul European au fost și un test pentru referendumul din toamnă și viitoarele alegeri prezidențiale din octombrie anul acesta. În acest context, ne exprimăm speranța că noua conducere a UE va continua să sprijine puternic procesul de extindere”, a menționat președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM.

În contextul deschiderii  negocierilor de aderare, reprezentanta APL din R. Moldova a fost întrebată cum pot fi sprijinite guvernele locale și regionale, inclusiv prin instrumente concrete pentru a facilita acest proces.

„Deja de zeci de ani, autoritățile locale din R. Moldova se numără printre principalii promotori din țară ai integrării europene. Autoritățile locale și asociațiile noastre trebuie să se pregătească pentru provocările cu care ne vom confrunta în procesul de extindere. De exemplu, Comitetul European al Regiunilor a estimat că 60-70% din legislația UE este relevantă pentru guvernele locale și regionale din UE. Înțelegem cât de important este acest lucru și suntem pe deplin conștienți de munca asiduă pe care trebuie să o facem”, a specificat Violeta Crudu.

În același context, primara a apreciat foarte mult noul rol, locul și statutul R. Moldova în cadrul procesului de integrare și preaderare la UE, subliniind totodată  că încă suntem în urma tuturor celorlalte țări candidate la UE în ceea ce privește instrumentele de finanțare pentru preaderare. „Dacă alte țări candidate beneficiază de instrumente de preaderare precum IPA, ENPARD etc., R. Moldova nu are acces, cel puțin deocamdată, la ele. În acest context ne întrebăm cum să îndeplinim criteriile de preaderare și să ne aliniem la legislația UE fără finanțare direcționată, care a fost disponibilă pentru toate țările foste candidate. Apoi, oamenii se întreabă, de asemenea, dacă preaderarea la UE nu este doar un alt instrument de relații publice, care există de mai mult timp în istoria noastră.”

Președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM și-a exprimat speranța că această problemă va fi rezolvată acum, odată cu noua componentă a Parlamentului UE și a Comisiei Europene, subliniind faptul că un statut egal cu toate celelalte țări candidate la UE este destul de important în ceea ce privește progresul politic, administrativ și financiar, către atingerea obiectivele de preaderare la UE, precum și pentru planificarea, programarea procedurilor administrative și financiare coerente pentru toate țările candidate la UE.

„În ceea ce privește instrumentele concrete despre care m-ați întrebat, cooperarea cu colegii noștri și cooperarea descentralizată cu autoritățile locale din toată Uniunea Europeană credem că sunt unele dintre principalele precondiții pentru creșterea capacităților și implementarea politicilor adecvate la nivel local. Aceasta se referă atât la acțiunile locale, cât și la politicile naționale în domeniul guvernanței locale și democrației locale.”

Violeta Crudu a atras atenția asupra faptului că necesitatea cheie la nivel local, după politicile naționale adecvate în domeniul administrației publice locale, este consolidarea serviciilor publice pentru a implementa strategii naționale de preaderare ale UE orientate și concentrate, inclusiv pentru construirea de noi modele de servicii publice venite din experiența europeană. „La acest capitol, din nou, vedem constrângeri uriașe de finanțare. Resursele naționale și locale sunt extrem de limitate, fiind afectate grav de crize multiple, în timp ce cea mai mare parte a finanțărilor internaționale este destinată fie pentru atenuarea crizelor, fie există anumite intervenții blânde. Astfel, nu generăm dezvoltare și investiții pentru viitor, ci doar consum de resurse. Infrastructura se deteriorează, în timp ce întreținerea serviciilor publice existente, nici măcar nu vorbim de consolidarea acestora, devine din ce în ce mai problematică. Unul dintre criteriile de bază pentru politica de preaderare a UE, în opinia noastră, trebuie să fie investițiile în infrastructură, care se află în prezent într-un declin enorm în Moldova și în alte țări candidate.”

De asemenea, primara de Cruzești a vorbit și despre necesitatea consolidării capacităților locale și regionale pentru instituțiile de la nivel local în ceea ce privește pre-aderarea la UE, acquis-ul comunitar, atragerea de fonduri UE și pregătirea pentru aplicarea la proiecte pentru a construi și a consolida efectiv practicile și legislația europeană în țară și pentru a utiliza eficient finanțarea națională și internațională. În afară de aceasta, aleasa locală a scos în evidență necesitatea  cooperării descentralizate, a înfrățirilor și inițiativelor de dezvoltare a parteneriatelor reciproc avantajoase cu colegii europeni, însușirea practicilor și principiilor de achiziții publice ale UE,  sporirea capacităților de a urma, evalua și influența procesul legislativ și de elaborare a politicilor UE etc.

Imprimare