Vocea Basarabiei: Pentru că în toamnă urmează să aibă loc scrutinul local, alegerile generale locale, pe 5 noiembrie sunt fixate de Comisia Electorală Centrală, am decis să vorbim despre ceea ce se întâmplă în administrația publică și mai ales cât de importantă totuși rămâne a fi guvernarea locală pentru guvernarea centrală, astăzi discutăm cu directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui. Credeți că va fi mare această poftă din partea celor care vor să se implice ca să soluționeze problemele la nivel local, multă lume va dori să devină ales local, primar?

Viorel Furdui: La fiecare scrutin observăm două tendințe. Pe de o parte, foarte mulți din cei care au cunoscut această pâine și cunosc ce înseamnă o administrație publică locală, în ce condiții se activează acolo și cu ce salarii, știm foarte bine, cu responsabilități foarte multe și deseori cu presiuni diferite, administrative, inclusiv politice ș.a.m.d. și cu siguranță este așa o tendință că oamenii aceștia zic că, gata, s-au săturat, nu mai vor să activeze. Și aceasta de obicei e îngrijorător, pentru că oamenii aceștia au acumulat o experiență, care e extrem de utilă, pentru că nu există așa profesie de primar sau ales local, asta o înveți din mers și foarte mulți au învățat-o și, respectiv, deja se văd și roadele în majoritatea localităților, în proiecte, în dezvoltare, în tot cu ce se ocupă administrația publică locală. Pe de altă parte, sigur că există un număr foarte mare de oameni care din diferite motive, unii din dorința de a schimba lucrurile spre bine în localitatea lor, alții împinși de actorii politici, în multe cazuri, se întâmplă și așa, alții din naivitate, considerând că această pâine este tare dulce și este o oportunitate bună pentru ei să se manifeste, respectiv întotdeauna se găsesc foarte mulți oameni care vor să pretindă la funcțiile de conducere în administrația locală, să se baloteze (candideze) și asta nu-i rău, în principiu, asta e bine.

Vocea Basarabiei: Dar, în opinia dvs., ar trebui omul să se promoveze pe sine însuși ca să ajungă în fruntea unei administrații publice, ar trebui cetățenii să-i ceară unei persoane care are autoritate, care a acumulat experiență bogată, care a reușit să facă schimbări în localitate, ar trebui să fie această solicitare a cetățenilor ca cineva din comunitatea lor să candideze pentru funcția de primar, pentru funcțiile de aleși locali sau ar trebui totuși partidul să decidă? De ce vă întreb și despre partid? Pentru că avem o experiență, ne referim la raionul Orhei, unde au fost aduși primari din afara raionului și oamenii le-au dat votul, pentru că ei au spus că au votat partidul, nu omul și nu promisiunea.

Viorel Furdui: Bine, cred că cazul cu Orheiul și cu toată această formațiune, care a folosit diverse metode, știm foarte bine și s-a expus și Curtea Constituțională în acest sens, deja practic toată lumea cunoaște toate lucrurile acestea.

Vocea Basarabiei: Da, Partidul Șor a fost scos în afara legii.

Viorel Furdui: Da, este un caz, cred că ieșit din comun, care nu caracterizează, în genere, esența alegerilor locale, dar aveți dreptate când puneți această întrebare. În mod ideal, sigur că e mai bine atunci când colectivitatea locală are o anumită cerință, este activă, care știe ce vrea și vrea să-și aleagă în fruntea sa o candidatură care într-adevăr să-i reprezinte și să aibă capacități să dezvolte această localitate, dar în realitate sunt situații diferite și ele nu sunt cumva, nu se contrazic una pe alta, eu aș zice. Sigur că sunt localități active, cum am zis noi, și proactive, care înaintează și chiar roagă anumite personalități din localitate să candideze, pentru că vreau să vă spun că mai ales în localități mai mici nu-s așa de mulți oameni care, în primul rând, sunt pregătiți pentru această poziție și, în al doilea rând, sunt gata să jertfească cu timpul liber, cu familia, cu foarte multe, cu afacerea, dacă doriți, pentru că, de obicei, în administrația locală nu faci afaceri, din contra, investești acolo, duci de la casă, cum se zice, da, pentru că sistemul nostru administrativ, mai ales la nivel local, este în așa fel că aici cumva nu ai avantaje mari, să spunem așa, economice sau materiale și de aceea oamenii aceștia se jertfesc. În acest sens, avem și situația când și partidele vin, din păcate, deseori situația este așa că nu prea ai candidaturi, pentru că numărul lor este limitat și iată aici merge marea bătaie pentru personalitățile care au autoritate în localități. 

Vocea Basarabiei: Adică mai multe partide ar putea să pună ochiul pe un singur candidat?

Viorel Furdui: Sigur. Și aici se încep discuțiile politice, respectiv convingerea, tragerea dintr-o parte în alta și e bine dacă lucrurile acestea sunt într-un cadru democratic, normal, atunci când se discută, se convinge ș.a.m.d. Din păcate, experiența Republicii Moldova este de așa natură că unele forțe politice, mai ales cele care erau la guvernare foloseau diferite metode de convingere, să le spunem așa…

Vocea Basarabiei: Convingere sau uneori șantaj, pentru că am vorbit cu unii din acești primari care ne-au povestit că au fost șantajați.

Viorel Furdui: Da, ironic vorbind, convingere, pentru că, da, și dosare erau, și afectați apropiații prin intermediul sau afacerile într-un anumit sens se influențau, deci, erau diferite metode.

Sunt localități ce, într-adevăr, își promovează reprezentanți destoinici care să-i reprezinte

Vocea Basarabiei: Dle Furdui, dar parcă se insistă pe ideea că trebuie atacate problemele, și nu oamenii?

Viorel Furdui: Acesta-i alt aspect pe care noi observăm că, din păcate, deseori totul se reduce la relația personală, personalizată, deși, în mod normal, ar fi bine  și noi sperăm foarte mult că această campanie poate se va deosebi de altele și oamenii într-adevăr vor veni cu idei, cu discuții privind modul cum facem mai bine să trăiască oamenii chiar în Republica Moldova, dar pe componenta administrației locale, dar în special în orașele, în satele noastre să vină cu programe. Și iată în jurul acesteia să se ducă dezbaterea, dar foarte mult depinde de nivelul de cultură, cultură politică, însă, din păcate, la noi nu s-au făcut foarte multe lucruri pentru a crea acest mediu și una din cauze este faptul că dacă administrația locală pe parcursul acestor ani, chiar ultimilor câțiva ani, ar fi fost întărită, ar fi fost rezolvate mai multe probleme despre care probabil o să vorbim…

Vocea Basarabiei: O să ajungem și la probleme.

Viorel Furdui: Respectiv, noi am avea cu totul altă atmosferă și cu totul altă discuție, chiar în timpul alegerilor.

Vocea Basarabiei: Câți primari independenți sunt acum?

Viorel Furdui: Acum e foarte complicat să vă spun. Noi, în genere, când ne întreabă chiar la Congresul Autorităților Locale câți primari îs dintr-un partid sau din altul, noi întotdeauna spunem că, în principiu, nu facem diferență…

Vocea Basarabiei: Bine, acolo da…

Viorel Furdui: Dar vreau să vă spun că chiar și în practică, peste 2-3 luni, așa-i experiența în Republica Moldova, peste câteva luni, hai jumătate de an, să spunem așa, după alegeri, practic nu mai poți spune cu certitudine ce partid și câți primari are afiliați.

Vocea Basarabiei: De ce e greu de spus?

Viorel Furdui: Pentru că, din păcate, atât e de instabilă situația social-politică în Republica Moldova, că foarte multă lume după alegeri începe să caute schimbarea, schimbarea în funcție deja de diferite oportunități, de guverne…

Vocea Basarabiei: Și în funcție de diferite interese.

Viorel Furdui: Da, acces la diferite fonduri ș.a.m.d., așa a fost până nu demult. Vom vedea acum care e situația, dar, vă spun, chiar și în relația noastră cu Consiliul Europei, atunci când noi discutam cu dânșii, pentru că acolo este important când formezi delegații să ții cont de criteriul politic, câți reprezentanți are un partid, altul ș.a.m.d., femei, bărbați și, respectiv, dacă după alegeri îndată reușești să mai faci niște calcule și să mai clarifici niște lucruri, păi atunci peste jumătate de an, un an, deja nu ești sigur în situațiile care există, mai ales acum.

Vocea Basarabiei: Iată, acum cu câteva luni înainte de scrutinul local vedem că acest traseism politic la nivel local e unul despre care se vorbește aproape zilnic.

Viorel Furdui: Acum, în genere, avem o situație specială, noi știm foarte bine prin ce s-a trecut în ultimii ani, știm foarte bine până la guvernarea actuală un partid ce metode folosea pentru a racola primari.

Vocea Basarabiei: Partidul Democrat…

Viorel Furdui: Diferite metode se foloseau. Vreau să spun că nu numai ei, sigur că s-a văzut foarte bine ceea ce înseamnă atunci când se folosesc metode neortodoxe și încercarea de a influența autoritățile locale, dar să nu se plângă cei care astăzi se plâng că li se fură primarii, să nu se plângă, și care au fost la guvernare, și mulți dintre dânșii au folosit aceleași metode. Păi, iată, cum se zice, legea bumerangului – se întoarce. Și de-atâta, noi sperăm foarte mult că măcar clasa aceasta politică o să înceapă să facă astfel de schimbări, ca să nu se mai atingă de primari, să nu mai existe posibilitatea sau cel puțin să limiteze această posibilitate de a influența prin diferite mijloace – administrative, politice, judiciare ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar din observațiile dvs., contează totuși dacă primarul este independent sau are apartenență politică și dacă această culoare politică coincide cu culoarea politică a guvernării sau a opoziției?

Viorel Furdui: Bine, eu vreau să vă spun că prin toată activitatea noastră, a Congresului Autorităților Locale, în ultimii 10 ani noi am făcut tot posibilul ca să nu depindă sau să fie redusă dependența aceasta de factorul politic și datorită acestui lucru foarte mulți primari au avut posibilitatea să facă ceva în localitatea lor, nefiind dependenți și chiar neprimind deseori finanțări. Pot da drept exemplu chiar faptul că Fondul rutier până în prezent deja 100% taxa ceea vine în localități, mai mult, mai puțin, dar primarii deja au ce face, 100% din impozitul pe venit al persoanelor din salarii, da, iarăși vine în bugetele locale la nivel rural și 50% la nivel de orașe. Deci, toate aceste lucruri sunt niște instrumente care permit autorităților locale să fie mai puțin dependente, dar, răspunzând la întrebarea dvs., dacă există influența aceasta și cum e mai bine – să fie independenți sau nu? –  vreau să vă spun că aici trebuie să privim lucrurile foarte diferențiat. Avem așa de mare diferențiere și situații diferite la nivel local, că câteodată e mai convenabil să devii primar independent. Și, apropo, egoismul acesta politic al unora de la guvernare, de la toate guvernările, câteodată dăunează primarilor care, într-o formă sau alta, sunt mai apropiați ca viziune de guvernare, respectiv dăunează ca în funcțiile acestea să ajungă primari care sunt afiliați, dar sunt și capabili să facă schimbări.

Vocea Basarabiei: Dle Furdui, dar putem să exemplificăm, sunt primării care au primari independenți și unele localitățile se dezvoltă bine și foarte bine, și în alte localități situația e mult mai critică, nu se dezvoltă, nu sunt proiecte?

Viorel Furdui: Foarte corect, de atâta noi întotdeauna atragem atenția și a jurnaliștilor, apropo, care discută pe temele acestea, și a actorilor politici, și a celor guvernamentali, că nu poți veni cu abordări, aprecieri uniforme la toți, pentru că situația este extrem de diferită, depinde de primar, ca personalitate.

Vocea Basarabiei: De comunitate.

Viorel Furdui: Depinde de modul cum el comunică, depinde de localitate, cât e de implicată. Știți câte nuanțe sunt? Depinde de condiții, problemele sunt tare diferite.

Vocea Basarabiei: Depinde de problemele care sunt în acea localitate.

Viorel Furdui: Da, specific, nord, centru, sud ș.a.m.d. Depinde de specificul geografic, iarăși, resursele disponibile.

Vocea Basarabiei: De consiliul local.

Viorel Furdui: Corect, de componența consiliului local, apropo, foarte mult depinde, pentru că uneori e OK că localitatea acceptă ca un primar să fie independent și nu acceptă ca să fie reprezentant, pentru că, în mod normal, așa trebuie să fie. Apropo, noi avem și o idee, o inițiativă în acest sens ca, îndată după ce primarul este ales, el să fie considerat independent sau să aibă statut de independent. Știți de ce? După modelul președintelui țării.

Vocea Basarabiei: Nu cred că va reuși acest lucru.

Viorel Furdui: Dacă nu va reuși, înseamnă că noi încă nu suntem gata ca mentalitate. Partidele, rolul partidelor este ca și în parlament sau în consiliul local, acolo reprezentativitatea partinică, dar primar, după ce a fost ales, vrei tu, nu vrei, el reprezintă după lege toată comunitatea, întreaga comunitate și deseori apar iată aceste discuții, păi, atunci reiese că el, fiind afiliat la un partid, trebuie cumva să meargă pe linia acestui partid, să execute…

Vocea Basarabiei: Nu neapărat…

Viorel Furdui: Așa e în mod normal, dar știți câte cazuri noi am avut că consiliul e împotriva primarului numai de aceea că are majoritate și cineva de la centru le dă indicații: fă tot posibilul ca primarul să nu reușească, să nu implementeze proiecte, să nu pună contribuții, de exemplu?

Vocea Basarabiei: Bine, și la nivel local se fac, se desfac alianțe și asta se întâmplă pe parcursul întregului mandat, dacă nu e la Sângerei – e la sud, dacă nu e la sud – e la nord și permanent avem cazuri de acestea care sunt pe larg mediatizate.

Viorel Furdui: Corect, cazuri sunt, dar vreau să vă spun, în general, ca sistem, la noi e un sistem destul de funcțional. Sigur că este important. Care e problema cu independenții? Că noi avem cazuri atunci când tu ești independent, dar consiliul e dominat de o anumită forță politică, ceea ce de obicei se întâmplă, atunci este puțin problematic să-ți implementezi programul, pentru că știți foarte bine, tot ce înseamnă finanțe locale, patrimoniu, multe decizii importante se iau de către consiliu. Dar ce vreau să vă spun? Că în orice caz situații de acestea conflictuale când un primar independent sau fiind de la altă forță, cumva fiind în conflict cu consiliul, nu reușește ceva să facă, îs foarte rare. Eu aș zice că acestea-s excepții mai mult, la urma urmei, la nivel local domină un fel de consens că trebuie să facem, să lucrăm împreună pentru satul nostru. Și iată prin asta se deosebesc alegerile locale și mulți încă nu înțeleg aceasta, mai ales din factorii decizionali sau guvernamentali, sau cei care se află la putere nu înțeleg că sunt două lumi paralele: alegerile locale și cele parlamentare.

Reforma raioanelor era necesară, doar că, subit, te trezești că nu e posibil

Vocea Basarabiei: Bine, dar e un test, pentru că în funcție de câștigul alegerilor locale partidele mizează și pe un scor bun la alegerile parlamentare?

Viorel Furdui: Aveți absolută dreptate, dar ceea ce am spus eu mai înainte, că e diferență între alegeri locale și parlamentare, totuși nicidecum nu dă dreptul sau nu trebuie să dea posibilitatea să fie neglijate aceste locale, pentru că, cum ați spus, aceste alegeri locale formează baza pentru următoarele alegeri, prezidențiale inclusiv, poate mai puțin, dar oricum, sau parlamentare, și iată din punctul acesta de vedere mie mi se pare că dacă noi să ajungem la întrebarea aceasta de ce nu s-au realizat multe lucruri în Republica Moldova pe dimensiunea noastră, pe lângă cele care s-au realizat, putem să vorbim și despre asta, iată mie mi se pare că una din cauzele că guvernarea actuală a considerat această temă, acest subiect mai puțin important, secundar în comparație cu alte subiecte…

Vocea Basarabiei: Dle Furdui, problemele satului parcă ar trebui să fie de interesul statului sau – cum să zic? – statul să se gândească la sat, iar problemele statului sunt totuși mult mai mari, pornind de la securitate, pornind de la criza energetică, criza refugiaților, criza economică, a fost și criza pandemică, totuși există o diferență?

Viorel Furdui: Dna Valentina, vreau să vă spun în legătură cu aceasta că la prima vedere practic noi putem fi de acord, dar, în esență, este o mare greșeală o astfel de abordare, pentru că noi această abordare o auzim deja de 30 de ani în Republica Moldova – sunt lucruri mai importante. Întotdeauna se găsesc crize, diferite probleme de interes, să spunem, național, însă, uitați-vă, luați oricare din problemele acestea, eu acum o să încerc să spun niște lucruri din punct de vedere și politic, dar și foarte practic, conectat de realități, dacă o să vă uitați toate problemele acestea despre care la noi se discută, care se spune că îs de interes național, și securitatea, și justiția, și lupta cu corupția, care au umbrit necesitatea reformei și schimbărilor în domeniul administrației publice locale, ele sunt toate de lungă durată, fiți de acord, și lupta cu corupția, acestea-s teme veșnice, și lupta sau reforma justiției, și securitatea, pentru aceasta tu trebuie să ai mandat după mandat, cel puțin două mandate. Ca să-ți asiguri tu mandatul acesta, tu trebuie să ai o bază în teritoriu, în cetățeni, în localități, ca oamenii totuși pe lângă discuțiile și reformele acestea generale, strategic vorbind, îs de mai lungă durată, trebuie să-ți asiguri că tu ești la guvernare suficient timp ca să poți implementa tot ceea ce ai promis pe direcțiile acestea. Iată asta nu se înțelege, dar această bază poate să fie asigurată doar de faptul că oamenii, la nivel local, simt aceste schimbări spre bine și votează pe cei care au promis schimbările care continuă, pentru că altfel noi ajungem la ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova. Toți fiind focusați și spunând întotdeauna că sunt lucruri mai importante decât schimbările la nivel local, în administrația locală, în genere pe reforma administrației publice, ce s-a întâmplat? S-au perindat guverne peste guverne, numai în ultimii 10 ani noi am avut vreo 15-16 guverne și fiecare guvern vine, de obicei, cu niște abordări noi, uneori unele care îs în opoziție cu ceea ce au promovat guvernele anterioare. Și acum spuneți-mi, vă rog, cât mai putem noi sta într-o incertitudine de 30 de ani, principala problemă fiind lipsa de continuitate și sustenabilitate a acestor reforme.

Imprimare