Satul Hăsnășenii Mari a fost fondat în 1426 și este cel mai vechi din raionul Drochia. Astăzi în localitate sunt înregistrați 1700 de locuitori. Primarul Valeriu Varmari afirmă că lipsa finanțelor suficiente nu permit localității să se dezvolte și crede că proiectele sunt o soluție pentru a atrage fonduri în satele noastre, iar aleșii locali trebuie să acumuleze experiență în scrierea proiectelor. Înfrățirile cu alte localități sunt o altă modalitate de a produce schimbări în comunitățile rurale.

„Bugetele locale nu permit dezvoltarea satelor, iar mulți oameni nu înțeleg acest lucru și cred că primarul stă pe sacul plin cu bani și nu vrea să le acorde unele ajutoare. Sunt însă și oameni care încearcă să se implice, să ajute, a menționat Valeriu Varmari pentru calm.md.

La ora actuală în Hăsnășenii Mari este implementat un proiect susținut de Fondul de Eficiență Energetică în valoare de 2 milioane de lei. „Cu acești bani se repară școala. În cadrul GAL-urilor, împreună cu satele Cubolta, Petreni, Dominteni și Moara de Piatră avem un proiect și sperăm tare mult să reușim să-l implementăm.

Valeriu Varmari este primar la primul mandat și în acești trei ani de activitate a mers pentru prima dată în România, împreună cu CALM, la Săpânța, Maramureș. „Este foarte important acest schimb de experiență. Este bine să vedem ce fac și alți primari și să aplicăm unele idei în localitățile noastre. Ne dorim și noi să organizăm evenimente ce ar atrage mulți vizitatori. La noi în sat anul acesta a avut loc a doua ediție a Festivalului Plăcintelor. Îl organizăm în fiecare an de Duminica Mare. Anul trecut, în aceeași zi am deschis Muzeul de Istorie și Etnografie. La ambele ediții am avut vizitatori din România, dar și din toate satele vecine.

Primarul de Hăsnășenii Mari speră că cu ajutorul CALM va reuși să întreprindă și vizite de studiu în alte țări, pentru că așa ar putea acumula și mai multă experiență.

Despre Serviciul de Asistență Juridică al CALM Valeriu Varmari susține că este unul binevenit, deoarece sunt multiple probleme în acest domeniu. „Primarii sunt de diferite profesii. Eu, de exemplu, sunt pedagog și nu pot să înțeleg unele aspecte de ordin juridic ce apar în activitate. Ar fi foarte bine să fie un jurist care măcar din când în când să ne poată ajuta. Numai în acest an primăria noastră are 11 judecăți. Încă sunt  probleme cu împărțirea patrimoniului colhozului. De aceea ne-ar trebui foarte mult un jurist care să ne consulte și să facă lumină în toate aceste cazuri.

Vă mulțumim!

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare