Interviu cu Alexandru Ambros,

primarul orașului Ungheni

  1. De mult se vorbește despre implementarea unui proiect de adoptare a spațiilor verzi în orașul Ungheni. Ce reprezintă acest proiect?

Este un proiect pe care Primăria orașului Ungheni intenționează să îl demareze pe teritoriul orașului Ungheni cu scopul de a moderniza procesul de amenajare a spațiilor verzi și de a antrena cît mai mulți subiecți în acest proces. Putem interpreta acest proiect și ca un program de educație verde a populației. Menționez că este vorba de amenajarea spațiilor verzi din proprietatea publică. Primăria orașului Ungheni a identificat o listă de terenuri publice care va fi făcută publică.Lucrul acesta nu înseamnă că vor fi date spre adopție absolut toate spațiile verzi. Vor fi identificate anumite insulițe de terenuri. Cei care își doresc să participe la acest program vor putea alege un teren în dependență de dimensiuni, locație, sau preferințele pe care le au pentru a-l putea amenaja.

  1. Cine poate să participe la acest proiect?

Ne propunem ca proiectul dat să fie implementat prin intermediul agenților economici privați care își desfășoară activitatea pe teritoriului orașului Ungheni. Proiectul prevede încheierea unui contract de colaborare cu agentul economic pentru un an de zile, cu posibilitatea de prelungire a contractului, prin care acesta se obligă să amenajeze și să întrețină terenul ales.

  1. Care vor fi acțiunile pe care va trebui să le întreprindă cel care adoptă un spațiu verde?

După alegerea terenului pentru adopție, agentul economic va veni cu propuneri de amenajare. Fie că este vorba de întreținerea gazonului, plantarea de arbori și arbuști decorativi, sădirea de flori sau instalarea mobilierului urban, aceste planuri vor fi discutate cu fiecare agent în parte. După stabilirea lucrărilor ce vor fi executate pe teren, primăria și agentul economic vor semna contractul de colaborare.

  1. Ce i-ar motiva pe agenții privați de a participa la acest proiect?

La acest capitol aș evidenția două direcții. În primul rînd, agentul privat contribuie la amenajarea orașului și pune umărul ca orașul natal să fie mai frumos, astfel devenind parte a echipei care implementează acest proiect. În al doilea rînd, un alt motiv pentru agentul economic ar fi și cel de publicitate, deoarece pe fiecare teren adoptat, primăria își ia ca angajament să instaleze un panou informativ unde va fi scris foarte clar că acest teren este adoptat de întreprinderea respectivă. Iar dacă terenul vabine amenajat și îngrijit, acest lucru va constitui un element de promovare a imaginii acestui agent economic pe piața locală.

  1. De unde a venit această idee de proiect?

Am preluat această ideea din ultima deplasare pe care am avut-o la Primăria municipiului Cluj. În cadrul întrevederii cu domnul primar Emil Boc am primit o prezentare detaliată a acestei experiențe de succes prin care agenții privați participă la viața municipiului. Este un exemplu bun de urmat al Primăriei municipiului Cluj cu care noi intenționăm să încheiem un contract de cooperare și înfrățire care va fi semnat mai tîrziu. Această practică a municipiului Cluj este bun de transfer de experiență spre Ungheni.

  1. Cînd preconizați implementarea proiectului?

Preconizăm să dăm startul acestui proiect în luna august, astfel încît pe la sfîrșitul lunii septembrie să avem încheiată prima etapă a acestui proiect. Altfel spus, să avem identificați „părinții” pentru terenurile publice.

  1. Care sunt așteptările Dumneavoastră referitor la acest proiect?

Prin intermediul acestui proiect ne propunem ca echipa noastră în rezolvarea problemei ce ține de amenajarea orașului să devină una mai extinsă. Dacă pînă în prezent efectuam acest lucru cu ajutorul întreprinderilor municipale, acum ne propunem să o facem în tandem cu agenții privați. Ideea este că, pe perioada contractului, mentenanța terenurilor adoptate este asigurată de agenții economici care le-au adoptat. Așteptarea principală de la acest proiect ar fi că prin implementarea lui am putea deveni pioneri pe țară în aplicarea unei astfel de practici, un exemplu demn de urmat și pentru alte localități, iar orașul Ungheni va deveni un oraș de care cu toții să ne mîndim.

Exemple

Exemple de spații verzi amenajate la Cluj

Imprimare