Feodosia Bunescu, primarul satului Băhrinești, raionul Florești, a reușit, cu doar 600 de lei, să deschidă o veritabilă galerie a sofcilor (lăzi strămoșești în care gospodarii locului își păstrau zestrea moștenită – n.r.) în Casa de cultură din localitate.

Chiar dacă sofcile au fost adunate din case părăsite sau din magaziile în care gospodarii le țineau pline cu grâne sau instrumente, doamna Bunescu spune că deținerea unei asemenea piese de mobilier însemna pe timpuri bunăstare.

„Voiam să facem din Casa de cultură o Casă Mare a satului. Inițial, ne gândeam să punem câte un asemenea obiect în fiecare încăpere din Casa de cultură, ca să fugim de ideea unui muzeu, fiindcă lumea s-a săturat de obiecte prăfuite, să fie numele gospodinelor scrise acolo, ca și copiii să cunoască ce a fost odinioară, dar până la urmă le-am pus în balconul Casei de cultură. Am restaurat și, astfel, am salvat sofcile. Cu 200 de lei am cumpărat vopsea, cu alte două sute de lei – lac, iar cu 200 de lei am plătit meșterii”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Feodosia Bunescu.

Pe sofci, au fost așezate perne, ștergare și covoare confecționate și brodate de gospodinele din Băhrinești care atrag, anual, sute de copii care vin să-și petreacă acolo orele de educație tehnologică, dar și de istorie, precum și grupuri de turiști dornici să cunoască ceva inedit. „Vrem ca aceste obiecte să nu moară”, zice doamna Feodosia.

Planurile primăriței de Băhrinești, de meserie profesoară de limba română, nu se opresc aici. Deși la atelierul de artizanat care funcționează la fel în Casa de cultură deja a patra promoție de femei a însușit arta brodatului în cruciulițe, Feodosia Bunescu își dorește ca această îndeletnicire să fie transmisă la cât mai multe gospodine care să poată inclusiv să câștige bani din această muncă prețioasă.

Imprimare