Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de susținere a cooperării regionale în cadrul Parteneriatului Estic în valoare de 64,5 mil. de euro.

Aceasta va ajuta la implementarea diverselor acțiuni care vizează dezvoltarea locală durabilă, gestionarea apei, gestionarea frontierelor și susținerea societății civile. Noul suport este în conformitate cu prioritățile convenite la Summit-ul de la Riga al Parteneriatului Estic din mai 2015.  Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a menționat că ”o mai bună gestionare a mediului, a energiei și a resurselor de apă, precum și crearea de oportunități economice sunt esențiale pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii. Acest lucru va aduce beneficii țărilor partenere și UE, deopotrivă”.

Din cele 64,5 mil. euro, 20 de mil. vor fi acordate pentru susținerea dezvoltării durabile a autorităților locale din regiunea PaE. Inițiativa va promova dezvoltarea economică, eficiența energetică, securitatea aprovizionării cu energie și reforma administrației publice locale. Programul va ajuta autoritățile locale la capitolul dezvoltării și implementării planurilor de acțiune privind energia durabilă, care au drept scop reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, în special prin măsuri de eficiență energetică.
 
Alte 23,5 mil. de euro vor fi alocate pentru realizarea inițiativei privind apa în țările PaE. Banii vor fi utilizați pentru a racorda legislația națională la acquis-ul comunitar în domeniul gestionării apei. Accentul principal va fi pus pe gestionarea bazinelor hidrografice transfrontaliere. Scopul tuturor acțiunilor planificate este de a dezvolta instrumente de îmbunătățire a calității apelor pe termen lung.
 
Pentru susținerea societății civile în promovarea reformelor și a schimbărilor democratice în țările PaE sunt planificate 5 mil. de euro. Cu susținerea financiară a UE va fi dezvoltat un instrument de monitorizare pentru a evalua mediul în care operează organizațiile societății civile. Intensificarea dialogului între organizațiile societății civile și autoritățile naționale și locale va fi promovat prin intermediul diferitor activități, cum ar fi consultări publice, rapoarte de țară, studii și proiecte pilot comune.
 
În final, 16 mil. de euro vor fi oferite pentru susținerea activității Misiunii UE de Asistență la Frontieră între Moldova și Ucraina (EUBAM). 
 
EUBAM ajută la îmbunătățirea funcționării instituțiilor responsabile de gestionarea frontierelor, controlul vamal și lucrările conexe. În 2015-2017, sprijinul se va acorda în special pentru promovarea în continuare a cooperării transfrontaliere și vamale între cele două țări, măsurile de consolidare a încrederii, activități de monitorizare a frontierei pe segmentul transnistrean al frontierei, monitorizarea punerii în aplicare a regimului liberalizat de vize și a acordului de liber schimb, inclusiv facilitarea comerțului exterior din Ucraina și Republica Moldova.

tradaptare infoeuropa.md

Imprimare