Agenda Națională de Business vă prezintă un Policy Brief cu genericul Transparența procesului decizional în cadrul autorităților administrației publice locale. Probleme și soluții, scris de juristul IDIS/ANB, Viorel Pîrvan.
Potrivit autorului, Republica Moldova dispune de cadru legal necesar pentru asigurarea unui proces decizional transparent și participativ, însă acesta nu funcționează eficient la nivel local.
Majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale aplică selectiv și fragmentar legislaţia privind transparenţa în procesul decizional. Cele mai frecvente abateri sunt lipsa unei pagini web cu rubrică destinată transparenței decizionale; neinformarea părților interesate referitor la inițierea elaborării unei decizii; lipsa consultărilor publice sau consultarea formală asupra proiectelor de decizii; inexistența unor mecanisme instituţionalizate de cooperare şi de parteneriat dintre societatea civilă (mediul de afaceri) și autoritățile publice; majoritatea actelor emise și adoptate de către autoritățile publice locale nu sunt aduse la cunoștința comunității, fie sunt comunicate selectiv, etc.
Cauzele nerespectării legii privind transparenţa în procesul decizional nr.239 din 13.11.2008 sunt diverse, pornind de la informarea insuficientă a autorităților cu referire la prevederile Legii; lipsa resurselor tehnice și financiare; dar și lipsa unor mecanisme de control și sancționare pentru nerespectarea transparenței decizionale.
Cadrul legal național nu conține norme clare și detaliate privind mecanismele de control pentru nerespectarea transparenței decizionale la nivel local, iar aria de intervenție a Cancelariei de stat este limitată de principiul autonomiei locale, care guvernează întreaga administrație locală în unitățile administrativ teritoriale din țară. La fel, normele existente nu reglementează detaliat mecanismul responsabilizării individuale a funcționarilor pentru nerespectarea cerințelor de transparență și nu conţin prevederi referitoare la posibilitatea de a sancţiona persoanele alese în funcţii de conducere.
Autorul recomandă completarea Legii privind administrația publică locală cu norme detaliate și sistematizate referitor la transparența în procesul decizional. Autoritățile administrației publice locale trebuie să instituie și să consolideze platforme de dialog și consultare în procesul decizional, trebuie să implementeze și să utilizeze instrumentele electronice și de e-guvernare, iar informarea publicului trebuie să fie prezentă la toate etapele procesului decizional, inclusiv şi după adoptarea deciziei.
Pentru ca transparenţa decizională la nivel local să fie implementată eficient este necesar să fie asigurată transparența și la nivelul central al administrației publice, precum și să funcționeze corespunzător sistemul de achiziții publice, sistemul de distribuire a fondurilor, sistemul finanțelor publice locale, instituția proprietății publice, sistemul justiției și alte domenii ce intercalează și influențează transparența procesului decizional, se mai arată în studiu.
Mai multe concluzii și recomandări, găsiți aici:
Agenda Naţională de Business reprezintă o platformă comună a peste 30 dintre cele mai reprezentative asociaţii de business şi camere de comerţ şi industrie (CCI) din Moldova, lansată de IDIS ”Viitorul” în 2008. Scopul acestor eforturi este edificarea unui mediu de afaceri echitabil și competitiv, care să stimuleze dezvoltarea afacerilor din Republica Moldova.
Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice al ANB/IDIS, Diana Lungu, la numărul de telefon 0 22 221844 sau la diana.lungu@viitorul.org