Satul Giurgiulești este cunoscut datorită Portului Internațional Liber Giurgiulești. În cadrul unui interviu pentru calm. md  am întrebat-o pe Tatiana Gălățeanu, primar la al doilea mandat cum trăiesc oamenii din această localitate, dar și ce preocupări are un primar.

Cum credeți, de ce oamenii v-au acordat încerede pentru al doilea mandat de primar?

Tatiana Gălățeanu: Este o întrebare mai dificilă, probabil au avut încredere în mine și poate pentru că m-am manifestat ca o persoană care îmi pasă de localitatea mea și de problemele cetățenilor.

Câți oameni are localitatea Giurgiulești?

Tatiana Gălățeanu: Trei mii de locuitori. În ultimul timp se atestă o fluctuație a tineretului, circa 500 de persoane migrează temporar – merg peste hotare pentru a câștiga un ban și apoi se întorc și investesc preponderent în agricultură. Sunt și dintre cei care și-au luat copiii și au plecat, fiind convinși că nu se vor mai întoarce.

Confruntându-se cu mai multe probleme, unii primari lasă mâinile în jos și după un mandat nu mai vor să candideze. Pe DVS ce v-a determinat să nu renunțați?

Tatiana Gălățeanu: Au fost niște lucruri începute pentru care am muncit și pentru care m-a durut inima să le las nerealizate. Totodată, satisfacția cetățenilor te motivează să continui să activezi.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care ați reușit să le realizați?

Tatiana Gălățeanu: Pot să merg cu capul sus, deoarece am muncit foarte mult pentru a îmbunătăți condițiile în grădiniță. Am implementat câteva proiecte pentru reparația capitală a interiorului instrituției preșcolare. Anul acesta am reușit să implementăm încă un proiect, finanțat din bugetul local, privind izolarea termică a grădiniței de copii. Un alt proiect la care țin este renovarea Casei de cultură. Anul trecut am reușit să renovăm parterul instituției, iar anul acesta am reparat sălile de la etaj, inclusiv bibliotecile. La moment montăm încălzitoare electrice în birouri și în garderobe.

Ce activități aveți în cadrul Casei de cultură?

Tatiana Gălățeanu: Activează grupurile folclorice de bărbați și femei, există și  grup de dans pentru copii. În localitatea noastră este promovat de generații dansul ca la sud, hora ca la Giurgiulești.

În ce condiții ar fi posibilă dezvoltarea localității? De ce ați mai avea nevoie în Giurgiulești?

Tatiana Gălățeanu:  Proiectul de canalizare este unul de lungă durată, deoarece nu am avut fonduri suficiente. Din valoarea de 16 milioane de lei am implementat circa 5 milioane. Acesta este finanțat din Fondul de Mediu și sper să-l finalizăm într-un an-doi. Doresc cât mai repede să-l finalizăm deoarece urmează al doilea proiect, cel al reparației drumurilor. Anul acesta finisăm reparația a două segmente de străzi care nu prea erau accesibile, deoarece se stocau apele pluviale și era imposibil de circulat pe acolo.

În afară de drumuri, canalizare, apă, iluminat stradal, oamenii au nevoie de locuri de muncă și, de obicei, în zonele rurale aceastea sunt mai greu de găsit.

Tatiana Gălățeanu: Din acest punct de vedere la noi e un pic mai bine deoarece în cadrul acestei zone economice libere, jumătate dintre angajații terminalului, ai portului cerialier, petrolier sunt oamenii din sat. Sunt și alți agenți economici, activează gara feroviară, sunt două posturi vamale, iar locuitorii satului Giurgiulești au oportunitatea de a fi încadrați în câmpul muncii.

Să înțelegem că bugetul local are de câștigat de pe urma tuturor acestor activități?

Tatiana Gălățeanu: Da, nu vreau să mă plâng, deoarece avem un buget cât se poate de bun pentru o localitate rurală. Trei ani la rând investim în liceu, am reușit să reparăm sala de sport, am pavat terenul din jurul școlii, anul acesta finisăm reparația cantinei și o vom utila cu tehnică modernă, am reparat centrul medicilor de familie, am amenajat o porțiune de trotuar, deoarece era o zonă problematică din cauza tranzitării localității de către unitățile de transport de mare tonaj, amenajăm un parc de odihnă – majoritatea acestor lucrări s-au făcut cu banii din bugetul local.  Ceea ce consider că la moment este o problemă, lucru sesizat și din discuții cu colegii este faptul că cetățenii sunt pasivi, nu se implică și consideră că nu ei, dar primăria trebuie să facă. Este un lucru dureros, deoarece atunci când nu te implici în executarea unei lucrări nu vei prețui rezultatul. Nu știu care este motivul că cetățenii nu își văd rolul în procesele decizionale, încercăm să-i mobilizăm, dar deocamdată nu prea reușim.

Ce ne puteți spune despre activitatea CALM?

Tatiana Gălățeanu: CALM-ul este unicul sprijin și speranță a primarilor. Atunci când apare o problemă și nu știi cui să te adresezi, noi repejor apelăm la CALM.

Ați decis dacă veți candida pentru următorul mandat?

Tatiana Gălățeanu: Este o întrebare dificlă și nu pot să răspund cu exactitate. Totuși, sunt o serie de lucrări pe care le-aș soluționa diferit. Nu aș vedea drumurile de țară asfaltate, deoarece atunci când mergem la oraș, mai ales vara, simțim cu toții ce înseamnă asfalt. Eu aș pleda pentru alte compoziții în localitățile rurale, nu asfaltul. Dacă băgăm asfalt în sat nu mai simțim pământul de sub picioare. Este un obiectiv pe care doresc să-l văd realizat în sat.

Vă mulțumim!

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare