Deja al treilea an consecutiv, pe 1 februarie, primari şi preşedinţi de raioane din întreaga ţară, dar şi numeroşi funcţionari publici care activează în cadrul administrației publice locale și centrale, se reunesc împreună pentru a celebra Ziua Autonomiei Locale şi a Lucrătorului din Administraţia Publică Locală, sărbătoare profesională instituită la 8 februarie 2012 de către Guvernul Republicii Moldova , la inițiativa Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.

Fiind una semnificativă pentru cei care formează administraţia publică locală, această zi constituie, în acelaşi timp, un bun prilej pentru reprezentanţii puterii locale de a evalua situaţia existentă în domeniul descentralizării şi al autonomiei locale. În această ordine de idei, am ţinut să aflăm de la Tatiana Badan, preşedinte al CALM şi primar al satului Selemet din raionul Cimişlia, cu ce realizări şi probleme întâmpină sărbătoarea profesională cohorta de primari pe care domnia sa o reprezintă în cadrul asociaţiei nonguvernamentale de nivel republican.

Vizavi de semnificaţia zilei de 1 februarie, Tatiana Badan explică precum că alegerea acestei date nu a fost deloc întâmplătoare. De fapt, această zi a devenit pentru comunităţile locale şi administraţia publică locală din Republica Moldova una extrem de importantă şi simbolică din mai multe motive. În primul rând, anume pe 1 februarie 1998 a intrat în vigoare în Republica Moldova Carta Europeană a Autonomiei Locale, un act internaţional fundamental care stabileşte garanţii internaţionale pentru autonomia locală, drepturile şi interesele comunităţilor locale.

Totodată, data de 1 februarie poate fi considerată ziua când în Republica Moldova s-a afirmat cu adevărat autonomia şi puterea locală. Atunci când, pe data de 1 februarie 2013, mai mult de jumătate dintre primarii din Republica Moldova, indiferent de viziunile lor politice, s-au manifestat cu adevărat ca o guvernare locală şi au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a cere continuarea procesului de descentralizare, oprirea discriminării şi a abuzurilor împotriva reprezentanţilor APL, respect pentru cei care activează în administraţia locală.

Un act de curaj și o schimbare de mentalitate

„Acel act de unitate, curaj şi de avânt civic din partea reprezentanţilor APL a fost ceva excepţional şi nemaivăzut. Anume în acel moment s-a văzut că în Republica Moldova au loc cu adevărat schimbări profunde de mentalitate în rândul autorităţilor locale, că acestea nu mai acceptă să fie tratate cu neglijenţă, că ele cu adevărat constituie o putere care trebuie să fie respectată şi luată în consideraţie”, menţionează preşedinta Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.

Referindu-se la problemele actuale din domeniul reformei administrației publice și al descentralizării, Tatiana Badan a declarat: „Deşi vocea autorităţilor publice locale s-a făcut auzită tot mai tare, mai ales de-a lungul ultimilor ani, constatăm cu regret, astăzi, că reformele în domeniul descentralizării și autonomiei locale și-au pierdut din elan și au devenit sterile, fiind tărăgănate și chiar blocate. Majoritatea acestor reforme s-au oprit doar la nivelul documentelor de politici, strategii, planuri de acțiuni care rămân a fi neimplementate”.

Preşedinta CALM mai afirmă că, actualmente, în mod sigur nu există nici un motiv sau temei de a tărăgăna implementarea reformelor în domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale. Totodată, ea se arată nedumerită cu privire la păstrarea în continuare de către autorităţile centrale a unui sistem politic și de administrație publică extrem de centralizat, politizat, clientelar, depășit și ineficient, dominat de anumite grupuri înguste de interese aflate în afara controlului real din partea societății.

Nici o reformă din domeniile economiei, justiției, luptei cu corupția, educației, social etc. nu va avea succes și va rămâne doar pe hârtie atâta timp cât locul și rolul administrației publice locale în procesul de modernizare şi dezvoltare a Republicii Moldova nu va fi pe deplin înţeles şi recunoscut de către clasa politică şi de guvernare, este de părere Tatiana Badan.

Mai mult respect față de alesul local

Acest lucru îl împărtăşesc şi ceilalţi edili, membri ai CALM, care au semnat în preajma sărbătorii lor profesionale o declaraţie prin care atrag atenţia societăţii civile şi a publicului larg asupra faptului că „fără o reformă profundă și corespunzătoare a sistemului de administrație publică (centrală și locală), fără demolarea verticalei puterii, fără o administrație locală puternică și capabilă – fără o descentralizare reală politică, economică și administrativă, Republica Moldova nu are nici o șansă de a se moderniza, europeniza și dezvolta”.

Chiar dacă sărbătoarea a fost şi în acest an umbrită de faptul că pe agenda primarilor mai rămân încă multe probleme care urmează a fi soluţionate, precum şi de realitatea care denotă clar că persoanele care activează în domeniul administraţiei publice locale nu beneficiază de atenția cuvenită şi de apreciere corespunzătoare din partea statului, în calitatea sa de primar şi preşedinte al CALM, Tatiana Badan a ţinut să sublinieze încă o dată rolul deosebit de important pe care îl joacă autorităţile locale în procesul de modernizare şi dezvoltare a comunităţilor locale.

„Deși noi, cei din domeniul administrației locale, nu prea suntem deseori menționați și luați în considerație de către factorii decizionali naționali, totuși, din propria experiență, cunosc cât de important este ca efortul tău considerabil, deseori titanic, să fie apreciat la justa valoare atât de către cetățeni, cât și de către autorități. Apreciere care înseamnă nu altceva decât o manifestare adevărată de atitudine, respect față de instituția alesului local și a lucrătorului din APL, care se dedică în întregime unei cauze nobile și deloc ușoare în condițiile Republicii Moldova, de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor”, a relevat primarul de Selemet.

În numele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan a adresat felicitări colegilor săi şi tuturor celor care activează în domeniul administrării publice şi se dedică întru totul creşterii bunăstării cetăţenilor şi modernizării comunităților locale, îndemnându-i să rămână în continuare solidari şi profund dedicaţi aşteptărilor oamenilor care le-au acordat votul lor de încredere.

În cadrul ceremoniei de înmânare a distincțiilor CALM, desfăşurate cu ocazia Zilei Autonomiei Locale şi a Lucrătorului din Administraţia Publică Locală, au fost premiați circa 50 de reprezentanți ai autorităților locale de nivelul I și II. Pe lângă tradiționalele categorii de distincții „Primar Emerit” și „Pentru merite în Administraţia Publică Locală”, anul acesta au fost oferite suplimentar decorații „Pentru succesul remarcabil în dezvoltarea locală” și „Pentru merite speciale în procesul de modernizare a serviciilor publice locale”.

Imprimare