Emisiunea radio

“În anul 2017 nu am reuşit să avem un dialog instituționalizat cu autoritățile centrale, ceea ce nu poate duce la o dezvoltare.” Aceasta este una dintre concluziile exprimate de Tatiana Badan, primar de Selemet, Cimişlia preşedinte al CALM în cadrul emisiunii Puncte de Reflecţie cu CALM de la Vocea Basarabiei.  Tatiana Badan consideră că din punct de vedere al dialogului constructiv, nici 2018 nu a început cu dreptul. 

 “Chiar în primele zile am primit de la Trezoreria regională Comrat o înştiinţare în limba rusă,  în care ni se solicită un şir de acte, tot în limba rusă. Trezoreriile teritoriale din fiecare raion au fost reorganizate în trezorerii regionale. Astfel, Cimişlia, Basarabeasca, Taraclia, Leova vor fi gestionate de către trezoreria din Comrat.  Este una dintre acele reforme promovate de către Guvern şi Ministerul Finanţelor. Din păcate, constatăm încă o dată că Ministerul Finanţelor nu a consultat şi nici nu a informat APL din RM despre această reformă şi despre cum vor funcţiona primăriile după implemetarea acesteia. Din această cauză astăzi ne-am pomenit cu o mare problemă, fiind puşi în situaţia în care ni se solicită un şir imens de documente, contabilii noștri nu cunosc terminologia în rusă iar, ca şi consecinţă, contabilii nu mai vor să activeze în APL. Toată lumea cunoaşte că în APL, mai ales la început şi sfârşit de an volumul de muncă pentru contabili este enorm. Chiar nu ştiu cum poți activa în asemenea condiţii. Se repetă situația anilor trecuți, când din cauza reformelor nepregătite și neconsultate, practic a fost blocată activitatea APL. Aşteptăm un răspuns de la guvern, deoarece dialogul nostru s-a stopat în 2017. Este un exemplu despre cum o idee bună, în fond, poate fi discreditată și cum NU trebuie de realizat reformele. Oare înainte de a realiza aceste reforme nu se putea de pregatit și de discutat cu cei din teritoriu pentru a evita aceste probleme? Doar s-a promis că în urma reformei date va fi o mai mare eficiență, mai puțimă birocrație, ca nu va trebui să umblăm permanent pe drumuri etc….

Tatiana Badan a mai spus că anul 2017 a început promiţător, cu lansarea, în premieră, a Zilei autonomiei locale şi a Zilei lucrătorului din administraţia locală, în cadrul evenimentului fiind apreciat dialogul instituţional, care a adus rezultate destul de bune în anul 2016 și a creat premise pentru consolidarea în continuare a progresului.

În același context, președintele CALM a menționat că “APC nu cunosc în profunzime ce doreşte CALM-ul. CALM-ul nu este un partid politic şi nici nu este în opoziţie faţă de Guvern. CALM-ul reprezintă vocea tuturor autorităţilor locale. Noi venim de fiecare dată cu propuneri concrete la problemele concrete. În 2017 am pierdut mult timp și multe speranţe, deoarece s-au început presiunile asupra primarilor, suspendările, arestările. Multe propuneri care au venit din partea CALM au fost neglijate atât de către comisiile parlamentare, cât şi de către Guvern, ceea ce este regretabil. Drept consecință, situația în domeniul democrației locale și descentralizării în anul 2017 a cunoscut tendințe foarte îngrijorătoare și chiar un regres. Fapt evident  și constatat de către experții Consiliului Europei.   

Preşedintele CALM a amintit că reprezentanţi ai Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei au fost deja de câteva ori în Republica Moldova. În cadrul acestor întrevederi cu primari din diferite partide politice, membrii CALM şi-au expus punctul de vedere referitor la situaţia din Republica Moldova. “Este regretabil că noi discutăm aceste probleme cu partenerii noştri externi, noi trebuie să găsim soluţii la nivel local, ca într-o familie. Cert este faptul că Congresul Autorităţilor Locale din RM îşi doreşte foarte mult să schimbe lucrurile în bine.”Tatiana Badan a amintit că la 1 februarie va fi marcată Ziua autonomiei locale, a Lucrătorului din APL. “Chem încă o dată autorităţile centrale, deputaţii, comisiile parlamentare să revină la acest dialog pentru a putea implementa reforme, să excludem această frică, pentru că nu mai suntem în anul 1939, să ne simţim bine în ţara noastră. Să ne aşezăm cu toţii la o masă rotundă, să analizăm situaţia în care ne aflăm şi să decidem cum putem schimba lucrurile, pentru a da încredere în ziua de mâine cetăţenilor, tinerilor care se gândesc să părăsească Republica Moldova. Noi trebuie să schimbăm lucrurile.”

În ceea ce privește planurile CALM pentru anul viitor, Tatiana Badan a menţionat că în 2018 CALM va continua activităţile care au drept scop consolidarea autonomiei locale, promovarea unor initiative legislative,  consolidarea şi dezvoltarea capacităţilor tuturor membrilor. În acest context, preşedintele CALM a amintit că  în cadrul CALM a fost creat un Centru de expertiză, asistemță și instruire care va asigura membrii CALM cu servicii și asistență necesară în diverse domenii: juridic, financiar, economic, servicii publice etc.  “Vom veni cu un suport şi mai mare pentru membrii noştri. Ne dorim să avem şi mai multe reuşite, mai multă autonomie locală, dar pentru a înregistra aceste rezultate trebuie să existe dialog”, a conchis Tatiana Badan.

Întrebată de realizările din anul 2017, în calitatea sa de primar, Tatiana Badan a declarat: “Sunt mândră de alegătorii din localitatea Selemet. De fiecare dată, în alegerile locale mi-au încredinţat votul în proporţie de 97-98%. Mă strădui mereu să aduc schimbări pentru comunitate. Nu sunt un primar afiliat politic şi din acest motiv mai greu obţin finanţările. Cu toate acestea, în 2017, în Selemet au fost realizate proiecte de succes. În primul rând e vorba de sprijinul băştinaşilor migranţi care ne ajută de fiecare dată. Cu această ocazie le transmit tot respectul şi toată recunoştinţa pentru că ne susţin. Împreună cu proiectul Migraţie şi Dezvoltare Locală am reuşit să construim o piaţă agroalimentară. Construcţia a fost finisată, urmează să dotăm această piaţă cu tot necesarul,  ca să poată fi funcţională. Am mai scris un proiect cu ajutorul căruia sperăm să reuşim să amenajăm parcări în localitate. Am reuşit să schimbăm sistemul de încălzire în şcoala de muzică din Selemet. Am deschis o cantină socială în care se alimentează cu prânz cald peste 25 de bătrâni singuratici. Am reuşit ă dotăm grădiniţa de copii cu tot echipamentul necesar, este un proiect susţinut de către Fondul de Investiţii din RM. Cu această ocazie, aduc sincere mulţumiri directorului Mircea Eşanu. Am construit un depozit pentru grădiniţa de copii. Am dotat stadionul satului cu sistem de irigare, cu scaune, am schimbat gardul. Avem o echipă de fotbal în localitate, Sparta Selemet, care joacă în Divizia A a Federaţiei Naţionale de Fotbal şi înregistrează rezultate remarcabile. Ne mândrim cu ei şi încercăm să le asigurăm tot sprijinul şi condiţiile necesare de activitate. Am avut mai multe evenimente culturale, dar pentru că intrăm în anul 2018 vreau să vă spun că localitatea Selemet dă startul celei de-a treia ediţii a Festivalului iProsop. Ne propunem în cadrul acestui Festival să organizăm mai multe evenimente cu implicarea diasporei. Scopul nostru este de a valorifica şi mai mult cultura şi arta. Evenimentul va avea loc pe 27 mai, de Duminica Mare, în localitatea Selemet. Toţi cei care au apreciat ediţia a doua, dar şi cei care încă nu au ajuns la noi sunt aşteptaţi la a treia ediţie. Ne dorim ca prin acest Festival al prosopului, aşa cum prosopul ne uneşte la biserică, ne leagă mâinile atunci când ne căsătorim, să fie un simbol al unităţii şi consolidării naţionale, pentru că în RM avem nevoie de această unitate, să păstrăm tradiţiile strămoşeşti şi să dăinuim ca naţiune.”

 

Imprimare