La 1 februarie celebrăm Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală. Sărbătoarea a fost instituită de Executiv în 2012, la inițiativa Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Cu acest prilej, președintele CALM, primarul de Selemet, Cimișlia Tatiana Badan a făcut o scurtă radiografie a acestui domeniu de administrare și a vorbit despre condițiile în care activează bugetarii din APL.
Pentru președintele CALM, Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală nu este neapărat un motiv de sărbătoare ci, mai degrabă, ne amintește de restanțele din acest domeniu. „Autonomia locală este dezideratul nostru și ar trebui să fie și un obiectiv al statului. Fără descentralizare și fără consolidarea autonomiei locale nu putem avea reușite vizibile nici în guvernarea locală, dar nici în cea centrală.
Președintele CALM este de părere că mai ales în această zi este important ca toți angajații din cadrul APL, dar și persoanele alese să-și consolideze eforturile pentru a cere mai insistent de la autoritățile centrale această autonomie locală, deoarece altfel nu prea aveam cum avansa. „Este foarte important să aducem cât mai multe servicii la nivel local, să avem cât mai multe posibilități, mecanisme de a soluționa problemele cetățenilor.
Potrivit Tatianei Badan, această sărbătoare este importantă mai ales pentru cetățeni, deoarece anume ei sunt cei care așteaptă soluții și servicii de calitate la nivel local. „În condițiile în care autoritățile publice locale din Republica Moldova nu au posibilitatea de a oferi aceste servicii, nu au autonomia locală pe care o cerem deja de 30 de ani, ne este foarte greu să înregistrăm rezultatele pe care le avem în acest domeniu și nu putem schimba lucrurile în mod esențial. Consider că măcar de Ziua Autonomiei Locale și a lucrătorului din administrația publică locală vocea autorităților locale trebuie să fie auzită de către deputații noștri, de către autoritățile centrale și sperăm că astfel se va înțelege că un stat nu poate avea rezultate, nu poate oferi servicii de calitate, atât timp cât există un sistem centralizat, dar nu descentralizat.
Președintele CALM a afirmat că în administrația publică locală activează profesioniști, oameni care se dedică muncii pe care o fac. „Acești funcționari lucrează foarte mult în beneficiul cetățenilor dar, din păcate, sunt foarte rău salarizați și nu sunt apreciați. Dacă în trecut funcționarii din domeniul APL se bucurau de anumite facilități oferite de către stat, astăzi aceștia nu dispun de anumite garanții sociale, iar statutul de funcționar în cadrul APL nu mai este unul prestigios.
Tatiana Badan a atras atenția asupra faptului că în cazul în care la nivel central nu vor fi modificate politicile în domeniul salarizării, dacă și în continuare nu va exista o echitate între salariații din sistemul bugetar, există riscul iminent de a-i pierde pe acești profesioniști cu experiență. În asemenea condiții nu vom mai putea implementa politici elaborate la nivel central, nu vom mai putea presta servicii de calitate și nici nu vom putea construi un stat prosper, așa cum afirmăm că ne dorim cu toții.
Președintele CALM a ținut să-și exprime recunoștința față de toți cei care activează în domeniul APL. „Vă mulțumim pentru efortul, dedicația și toată munca pe care o faceți zi de zi în beneficiul comunităților locale. De asemenea, Vă mulțumim pentru proiectele care sunt elaborate și implementate cu suportul Dvs. Vă dorim tuturor multă sănătate, fericire și toți împreună să avem autonomie locală, să fim motivați să schimbăm lucrurile din țară și să ne bucurăm de aprecierea cetățenilor și a statului.
Serviciul de Comunicare al CALM