Încă 150 de familii şi întreprinderi mici ar putea beneficia de ajutoare financiare pentru a-şi cumpăra cazane pe biomasă. Subvenţiile sunt oferite în cadrul proiectului european ”Energie şi Biomasă”. Noua etapă a programului prevede ajutoare mai mari pentru cei care au centrale pe peleţi cu un randament de peste 85 la sută.

Acum doi ani, familia Dulghieru din Chişinău a decis să-şi instaleze în casă un cazan pe biomasă.

Instalaţia este uşor de utilizat, spune proprietarul casei.

46 de mii de lei – atât a costat cazanul şi instalarea acestuia. Suma de 14 mii de lei a fost rambursată. Acum, facturile de întreţinere sunt mult mai mici.

Condiţiile de acordare a subvenţiilor s-au modificat. Astfel, pentru cazanele pe brichete ajutorul bănesc va fi de 500 de euro şi nu de 700 cum a fost până acum, iar pentru cele pe peleţi de 1.300 de euro.

”Se menţine subvenţia de 1.300 de euro pentru tehnologiile performante, vorbesc de centrale termice care utilizează şi brichete şi pelete, care au autonomie minim 36 de ore şi randamentul mai mare de de 85 de procente. Totodată, venim cu un suport pe piaţă pentru producătorii de peleţi din Republica Moldova”, a afirmat şeful Direcţiei Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Ion Cozma.

În total, în Moldova sunt trei mii de gospodării şi întreprinderi mici care deţin cazane pe biomasă. 900 dintre aceştia au beneficiat de suport în cadrul programului Proiectului UE-PNUD.

Imprimare