Emisiunea Vocea APL din 30 septemrbie 2016

Discuțiile privind reforma administrativ-teritorială trebuie să poarte un caracter cât mai larg, astfel încât, în final, să fie obținut un document complex și avantajos pentru dezvoltarea comunităților. Este opinia directorului executiv CALM, Viorel Furdui, exprimată în cadrul emisiunii: ”Vocea APL”, de la postul de radio Vocea Basarabiei. Alături de primarul de Costești, Natalia Petrea, au fost discutate subiecte de actualitate din activitatea APL.

Domnul Viorel Furdui a făcut o trecere în revistă a unor demersuri formulate de Congresul Autorităților Locale (CALM) în ultima perioadă. Astfel, s-a făcut referință la organizat de Academia Administrației Publice, în parteneriat cu CALM și GIZ, în cadrul căruia s-au dezbătut aspecte ale reformei administrativ – teritoriale.  În context, domnul Furdui a menționat: ”Este foarte important că au început aceste discuții. Noi, în calitate de organizație care reprezintă administrația locală, suntem direct vizați și interesați în cel mai serios mod ca aceste discuții să poarte un caracter cât mai larg, la care să participe toate segmentele societăți și care să se bazeze pe realitățile din Republica Moldova,  dar nu pe niște concepte sau viziuni a unor experți care vin din străinătate. Noi trebuie să răspundem la câteva întrebări principiale: este oare necesară reforma administrativ teritorială sau nu?; în ce format este nevoie sau ce fel de reformă este necesară?; ce înseamnă reforma administrativ teritorială?. Dacă nu identificăm răspunsurile vom repeta greșelile anterioare și putem face mai mult rău decât bine comunităților locale.”

Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, s-a referit și la politica bugetar – fiscală. În context, s-a menționat că, în cadrul întrunirilor la Ministerul Finanțelor, se încearcă revenirea la plafonarea taxelor locale, o tentativă neînțeleasă și dubioasă, prin care se încearcă provocarea autorităților locale, în situația în care există hotărârea Curții Constituționale în care este stipulat foarte clar și tranșant că astfel de plafonări sunt neconstituționale.

Domnul Furdui a menționat și un alt eveniment important pentru familia CALM. În data de 29 septembrie 2016, consiliul municipal Bălți a adoptat decizia de a deveni membru CALM.

Invitații emisiunii s-au referit și la vizita de studiu a unui grup de 38 de primari din RM, membri CALM, în Norvegia: ”A fost o vizită extraordinar de interesantă, deoarece participanții au avut ocazia să facă cunoștință cu o țară care se consideră a fi una cu cel mai înalt nivel de bunăstare a populației. Foarte multă lume tinde să plece să lucreze și să locuiască în această țară. Noi am avut posibilitatea să vedem cum funcționează din interior întreg sistemul administrației publice a Norvegiei, să cunoaștem reformele care se petrec acolo. Colegii primari au avut posibilitatea să viziteze anumite localități, să vadă cum administrația locală rezolvă problemele cetățenilor și cum sunt prestate serviciile.”, a subliniat domnul Furdui.

Edilul de Costești, Natalia Petrea, spune că a rămas impresionată de sloganul APL din Norvegia: ”Am traversat 8 țări europene în drum spre Norvegia. Am avut ocazia să ne aflăm 3 zile în Norvegia datorită parteneriatului CALM-ului și Asociației autorităților locale din Norvegia (KS). Am văzut cum funcționează administrația locală, serviciile publice norvegiene. Mi-a plăcut foarte mult deviza norvegienilor: ”Statul are grijă de cetățeanul său de la naștere până la moarte”. La capitolul administrație publică am văzut și procesul de descentralizare fiscală. Administrația publică locală are posibilități și defalcări de la stat foarte bune. Cetățeanul lor are un foarte bun activism civic.  Ce m-a impresionat foarte mult este că 36 % din buget este oferit domeniului sănătății. Acești bani se duc pentru asistența bătrânilor, educație, copii. În Norvegia nu se simte sistemul acesta politizat ca la noi.” 

Imprimare