Vineri, 26 octombrie, experți ai CALM au avut o întrevedere cu reprezentanți ai APL din Statele Unite ale Americii, membri ai organizației non-profit World Learning. În cadrul discuțiilor a avut loc un schimb de informații privind activitatea CALM, dar și a asociației APL din statul Georgia. Cooperarea dintre cele două asociații, dar și dintre municipalitățile din Republica Moldova și cele din SUA a constituit un alt subiect al discuției.
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a declarat că democrația și descentralizarea din SUA sunt modele pentru multe țări, inclusiv pentru Republica Moldova. Viorel Furdui a menționat că primării din Republica Moldova beneficiază de programul USAID „Comunitatea Mea, SUA fiind unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai statului nostru. „Acest program are ca obiectiv îmbunătățirea serviciilor locale prin investiții capitale, implementarea politicilor naționale în domeniul descentralizării, consolidarea APL, dar și participarea populației în luarea deciziilor la nivelul APL. Este o șansă reală pentru multe comunități de la noi să se dezvolte.
Reprezentanții APL din SUA au confirmat că în țara lor sunt foarte multe municipalități extrem de mici, inclusiv cu 25 de oameni totuși, nu se pune problema amalgamării acestora fără acceptul populației din teritoriu. Experții CALM au comunicat că în Republica Moldova nu există municipalități cu o un număr atât de mic al populației.
Serviciile prestate cetățenilor SUA, mai ales în domeniile cheie, cum ar fi aprovizionarea cu gaz sau electricitate sunt în responsabilitatea companiilor private. În același timp, nimeni nu obligă APL să preia în gestiune aceste servicii, ele având dreptul să decidă de sine stătător cum să procedeze.
Michelle Cooper Kelly, primar de Marietta, statul Georgia, a afirmat că în comunitățile cu circa 900 de cetățeni există doar patru consilieri. „La alegeri, în municipalitățile mici, în majoritatea cazurilor nu se alege o persoană dintr-un partid sau altul, oamenii votează ținând cont de calitățile personale ale candidaților. De asemenea, în statul Georgia, primarii nou-aleși sunt obligați să meargă la cursuri de instruire, acestea fiind finanțate, parțial, de către autoritățile de stat.
Totodată, primarii din SUA au menționat că ei au dreptul să aibă și alte venituri, cele din activitatea APL fiind unele simbolice. Primarul orașului Ivey, Georgia Brenda Broach a împărtășit din experiența când, împreună cu funcționarii au decis ca timp de patru ani să nu primească salariul, iar banii să fie alocați pentru dezvoltare.
Potrivit reprezentanților APL din SUA, un rol important în dezvoltarea localităților îl constituie instituțiile școlare de calitate. „Părinții aleg pentru copiii lor comunitățile unde există școli cu renume. Odată cu copiii, oamenii își aduc în acea localitate și investițiile, ceea ce contribuie la dezvoltarea acestora, a menționat Brenda Broach, primar de Ivey, Georgia.
Experții CALM au subliniat necesitatea intensificării cooperării dintre APL din cele două state, vizita de studiu efectuată recent în SUA de către 10 femei primar din Republica Moldova fiind un bun exemplu în acest sens.
Departamentul de Comunicare al CALM