Ștefan Vlas este unul dintre fondatorii Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În 2010, Ștefan Vlas, atunci în calitate de ales local al satului Sărata Galbenă, Hâncești, împreună cu alți colegi din Republica Moldova au întreprins o vizită de studiu în Bulgaria pentru a vedea cum funcționează o asociație reprezentativă a autorităților locale iar la întoarcere au creat CALM-ul. Ștefan Vlas este și primarul care ajuns în funcția de deputat a contribuit la descentralizarea Fondului Rutier, dar și la promovarea altor inițiative de facilitare a activității autorităților locale. În condițiile inițiativei Guvernului de a plafona unele taxe locale, fostul ales local și ales al poporului consideră că executivul nu trebuie să lipsească autoritățile locale de venituri.
Ce amintiri aveți legate de crearea CALM-ului?
Ștefan Vlas: Port în suflet un sentiment de mândrie că sunt unul dintre fondatorii CALM-ului. În 2010, împreună cu domnul Viorel Furdui am organizat o deplasare a circa 30 de primari de la noi în Bulgaria, Sofia. A fost o vizită de studiu la asociația autorităților locale din Bulgaria. La întoarcere am fondat Congresul Autorităților Locale din Moldova. Aceasta era o necesitate impusă de timpuri deoarece APL se confruntau cu birocrația impusă de guvernare, cu lipsa atenției guvernanților față de problemele APL, față de procesele de descentralizare. De fapt, se impunea crearea unei organizații care, practic, va lupta cu guvernarea centrală pentru a crea condiții mai favorabile pentru APL deoarece lipsa de finanțe, lipsa de proiecte, lipsa de descentralizare puneau APL într-o situație dificilă de a exista. Nu putem spune că am avansat tare mult în acest proces de descentralizare, dar oricum s-au făcut multe lucruri importante, iar CALM-ul a dovedit că este unicul pilon în sprijinul APL, colegii din cadrul CALM au reușit să realizeze foarte multe lucruri bune, în sprijinul comunităților locale.
A fost greu sau nu să convingeți să adere la această inițiativă și primarii care nu au văzut cum funcționează acest model din Bulgaria?
Ștefan Vlas: Nu a fost atât de greu deoarece majoritatea înțelegeau necesitatea consolidării eforturilor noastre. Bineînțeles că există acest conservatism al nostru lăuntric și din acest motiv uneori este greu să implementăm ceva nou. Poate au fost și anumite momente de acest fel dar le-am depășit fără mari dificultăți. Important este că în toți acești ani Congresul Autorităților Locale din Moldova nu s-a implicat în jocuri politice, altfel murea ca și organizație. Până a fi creat CALM-ul noi am mai avut câteva asociații similare, dar toate s-au politizat și au dispărut.
Pentru a ne da seama cum au evoluat lucrurile, ce pârghii au astăzi APL și nu le aveau atunci când dvs erați primar?
Ștefan Vlas: Când eram în funcția de deputat, împreună cu CALM am încercat să promovăm interesele APL, să obținem mai multe facilități. Am reușit ca APL să aibă dreptul să se adreseze la Curtea Constituțională. Cred că cel mai important a fost totuși descentralizarea Fondului Rutier. Îmi amintesc cum mergeam la fiecare deputat în parte, îi sunam pe cumătrii celor care nu voiau și îi rugam să insiste pe lângă aceștia. A fost greu să-i convingem deoarece e greu să convingi oamenii să renunțe la niște sume care sunt în mâna lor. Știți cum era sistemul – vii cu noi, îți dăm o sută de mii să-ți faci drumul, nu vii – nu îți dăm nimic. Cred că cea mai mare realizare a CALM-ului este că s-a reușit descentralizarea Fondului Rutier în proporție de 50%.
Astăzi, APL au marea sarcină de a încerca minimalizarea răspândirii COVID-19. Au ele pârghiile necesare și cum le-ar ajuta descentralizarea în asemenea situații de criză?
Ștefan Vlas: Descentralizarea i-ar da primarului pârghii reale pentru a se opune pandemiei, să contribuie cumva ca acest virus să nu se răspândească. În condițiile de astăzi aleșilor locali le este foarte greu să facă față situații. Sursele financiare sunt limitate. Ne-am confruntat în localitatea noastră cu gripa porcină și nici atunci primăria nu avea bani pentru a face față de sine stătător. În condițiile actuale e și mai greu, deși este foarte important ca primarii să nu lase mâinile în jos, să lupte pentru a convinge cetățenii să se subordoneze legislației și Comisiei speciale care stabilește anumite reguli de joc.
Înțelegem că, pe de o parte, avem foarte multe cerințe de la APL, pe de altă parte nu le dăm pârghii pentru a-și îndeplini aceste sarcini?
Ștefan Vlas: Nu, nu le dăm aceste pârghii. Înțeleg că acum primăriile iarăși au fost lipsite de anumite venituri, fiind plafonate anumite taxe locale. Nu este un lucru normal atunci când se intervine în treburile APL. Guvernul ar trebui să înțeleagă că țara va trăi bine atunci când se va da putere și autonomie APL, astfel încât ele singure să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri din teritoriu și să fie gospodari la ei acasă. Atât timp cât Guvernul va avea grijă de orice localitate și sat, nu avem șansa să avansăm. Guvernul nu poate cunoaște situația din teritoriu mai bine decât APL. Doar având o descentralizare reală vom putea atrage investitori și vom dezvolta satele, iar lucrurile să vor întâmpla așa cum ar trebui, adică de la sine, firesc.
Vă mulțumim!
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM