Ștefan Vlas este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Liberal. Este unul dintre puținii primari care a fost ales și pentru funcția de deputat. Este membru al Comisiei Administrație Publică. Despre schimbările ce s-au produs în APL de când nu mai activează în APL, dar și de ce Republica Moldova are nevoie de o reformă teritorial-administrativă aflăm din interviul pentru calm.md.
Ce schimbări au avut loc în administrația locală de când nu mai sunteți primar?
Ștefan Vlas: Unica schimbare de care putem să ne bucurăm a fost descentralizarea Fondului Rutier, chiar dacă este în varianta de 50%. Astăzi, APL au posibilitatea să nu mai umble cu mâna întinsă pe la toate partidele care sunt la guvernare, care le pun condiții atunci când decid dacă să le dea sau nu bani pentru reparația drumurilor. Ne-am luptat foarte mult în Parlament, dacă să fiu sincer a fost un lobby destul de serios, dar până la urmă este important că s-a reușit. Am mai obținut dreptul APL de a se adresa la Curtea Constituțională, în linii mari însă nu putem vorbi că a avut loc descentralizarea.
De ce ar avea nevoie APL pentru a fi puternice și a se putea dezvolta?
Ștefan Vlas: În primul rând au nevoie de descentralizare, de autonomie locală și financiară, ca să poată să-și formeze de sine stătător bugetele, să nu depindă nici de raion, nici de centru, aceasta ar fi soluția ideală. Bineînțeles că mai sunt și aici carențe, nu toate primăriile sunt apte să se dezvolte, depinde de numărul populației, de veniturile pe care le au în teritoriu totuși, marea majoritate a lor s-ar descurca foarte bine dacă ar avea această pârghie de autonomie financiară, iar cele mai multe impozite să nu fie centralizate, dar să fie acordate la nivel local.
Ce ne încurcă să implementăm această descentralizare?
Ștefan Vlas: Politicul. Majoritatea nu înțelege că doar atunci când satele sunt dezvoltate putem vorbi de o țară bogată. La noi doar Chișinăul, Bălțiul și alte câteva raioane sunt dezvoltate, iar toată periferia este săracă și neputincioasă, atât din punct de vedere administrativ, cât și financiar. Oamenii pleacă din sate și cel mai strașnic este că nu pleacă cei care nu au, pleacă deja cei care au înființat afaceri, le vând și se duc fiindcă aici nu e stabilitate, nu e siguranță în ziua de mâine, nu e încredere în viitor.
Autoritățile au anunțat că după reforma APC va urma și cea a APL…
Ștefan Vlas: Da, dar nu există nicio calritate în această privință. Eu sunt în Comisia Administrație Publică și nu avem niciun proiect de lege în acest sens. Nu e clar după ce criterii se va efectua această reformă, ori se ține în taină, ori se așteaptă ca să câștige alegerile parlamentare și după asta în două luni să facă reforma teritorial-administrativă. Acum miza se pune pe alegerile parlamentare.
Avem nevoie de această reformă și în ce condiții am putea să o facem?
Ștefan Vlas: Sigur că avem nevoie de această reformă. Toate reformele trebuie chibzuite, discutate pe larg în public, puse în dezbateri cu toți primarii, cu toate APL, nu pur și simplu să luăm sabia și să începem a tăia. Trebuie de găsit consens, deoarece orice reformă care se face doare – fie că e afectată populația, fie că e afectat raionul, cineva oricum suferă. Important este ca mai mulți să beneficieze, decât să sufere ca urmare a reformei. Trebuie de făcut reforme chibzuite, nu în grabă.
Din punctul DVS de vedere, cum ar trebui să fie această reformă?
Ștefan Vlas: Am menționat că reforma trebuie să înceapă de la descentralizarea financiară, să fie cât mai multe surse în teritoriu. Ar fi cazul să fie revăzută distribuirea Fondului Rutier, deoarece rezerve mai sunt. TVA-ul ar fi trebui de repartizat așa cum era înainte, trebuie de revizuit câte accize să rămână la APL. Nu trebuie să concentrăm totul sus, într-o singură mână, pentru ca așa e ușor de condus țara, doar că aceasta nu se dezvoltă.
Unii vorbesc despre cifra de 3 mii de oameni care ar urma să fie deserviți de o primărie, alții vorbesc de 5- 9-12 mii…
Ștefan Vlas: Totul depinde de venituri și de situația din teritoriu. În alte țări sunt și primării cu 500 de cetățeni și o duc foarte bine, se dezvoltă și progresează, fiindcă în teritoriu au un agent economic care revarsă venituri în bugetul local. În situația în care nu avem niciun agent și nu avem nicio șansă ca localitatea să se dezvolte, trebuie să chibzuim cum o reformăm. Nu putem să ne asociem dar oricum să nu beneficiem de venituri. Înainte de a începe a croi harta în ceea ce privește împărțirea teritorial-administrativă orice localitate trebuie examinată separat, trebuie o analiză economică amplă.
Unii primari spun că Consiliile raionale nu își mai au rostul…
Ștefan Vlas: Ele demult nu sunt funcționale. Proiectele care vin din UE ar putea fi declanșate de către structurile deconcentrate, descentralizate ale statului, deoarece fiecare raion le are în teritoriu. Astăzi, Consiliile raionale aduc voturi și mai împart niște bani.
De cât timp ar fi nevoie pentru a realiza un asemenea proiect de reformă și de a-l implementa?
Ștefan Vlas: Noi deja facem reformă de 27-28 de ani. Ne reformăm și nu mai ajungem la rezultatul pe care îl așteaptă oamenii. Cred că timp nu trebuie mult, e nevoie doar de voință și capacități.
Unii spun că nu doar această guvernare nu are voință, dar și celelalte care au mai fost…
Ștefan Vlas: Exact. Eu nu acuz guvernarea actuală, ci pe noi toți, de la independență încoace. Noi, populația, nu am fost suficient de insistenți, iar atât timp cât de jos nu se cere, cei de sus nu și-au făcut mari griji în această privință. În primul rând trebuie noi să vrem și să insistăm. Lucrurile nu se vor schimba atât timp cât trădăm, ne vindem, facem așa cum ne este doar nouă comod.
Departamentul de Comunicare al CALM