Tehnica oferită de către Norvegia este utilizată de către primăria Lipcani, Briceni, pentru desfășurarea activităților ce vizează sistemul de evidență cadastral.
Primarul Eugeniu Dumenco afirmă că acest suport, care a devenit posibil datorită cooperării dintre CALM, Agenția Relații Funciare și Cadastru și Agenția de Cartografiere a Norvegiei, este unul enorm de mare. „Datorită acestei tehnici, prin soluțiile guvernamentale de interoperabilitate, putem accesa bazele de date deținute de alte autorități, utilizând serviciile de rețea. Aceasta ne oferă posibilitatea în timp proxim să oferim serviciul public solicitat sau să analizăm și să adoptăm o decizie corectă. Dotarea cu două monitoare de format larg asigură vizualizarea simultană a diverse date din diferite surse. Imprimanta ne permite să imprimăm color planurile și hărțile tematice, inclusiv pe format A3, ceea ce nu puteam face anterior. Aceste planuri fiind anexate la mai multe acte administrative emise de autoritatea publică locală permit vizualizarea poziției geografice a obiectelor sau proceselor din conținutul actelor administrative.”
Specialistul în reglementarea proprietății funciare Rostislav Bordian este de părere că cursurile de instruire pentru utilizarea programului QGIS au fost interesante și utile, însă și-ar dori să urmeze și alte cursuri, mai avansate. „Când am participat la aceste instruiri, grupurile erau formate din specialiști cu un grad diferit de cunoaștere și utilizare a tehnologiilor informaționale. Acest fapt nu ne-a permis să avansăm așa cum ne-am fi dorit în însușirea posibilităților acestui program. Acum, din păcate, nu putem utiliza tehnica la întreaga ei capacitate. Ne-ar ajuta foarte mult dacă în cadrul CALM ar exista un centru care ar organiza instruiri pentru noi, ne-am putea adresa la specialiștii de acolo atunci când am avea anumite întrebări etc.”
Rostislav Bordian mai spune că majoritatea computerelor din primărie sunt depășite de timp, se încarcă foarte greu, până și e-mailul primăriei este greu să îl deschizi. „Eu însă reușesc foarte rapid să realizez ceea ce îmi propun, să obțin informația de care am nevoie, computerul primit are o memorie operativă foarte mare, ceea ce facilitează procesul de lucru. Imprimanta ne ajută să scoatem la printer chiar și din registrul eCadastru anumite imagini pentru a explica cetățeanului care este situația în realitate, în cazul în care acesta nu are planul cadastral.”
Potrivit funcționarului, în afară de tehnică, primăriile au nevoie de mai mulți specialiști tineri. „Cred că dacă în locul meu era o persoană în etate, acesteia nu i-ar fi fost interesant să se ocupe cu așa ceva, de acest lucru m-am convins la cursurile pe care le-am frecventat.”
Pentru a atrage tinerii în acest domeniu, statul ar trebui să asigure un alt sistem de remunerare a muncii sau, cel puțin, un pachet social atractiv și programe de integrare a acestora în cadrul primăriilor.
„Sigur că dacă aș avea posibilitatea, aș fi de acord să lucrez și pentru alte primării, care nu dispun de specialiști buni în acest domeniu, dar pentru aceasta trebuie modificată legea pentru a oferi posibilitatea unui funcționar din cadrul unei alte autorități publice locale să îndeplinească atribuțiile pentru mai multe primării, cu un sistem de remunerare a muncii partajat.”