Dacă acum 6-7 ani nimeni nu discuta la nivel de UE cu autoritățile publice locale de la noi, deoarece nici nu erau structuri abilitate în acest domeniu, în prezent, datorită CALM , o organizație cu structuri în toate raionele Republicii Moldova, promovarea autonomiei locale în Republica Moldova este frecvent pe agenda partenerilor noștri din vest, inclusiv a Parlamentului European și a Comisiei Europene.
Acest subiect a fost dezbătut în cadrul emisiunii „Ora primarului”, la 10 TV, de către Alexandru Osadci, Expert CALM și Alexei Busuioc, primar de Capaclia, raionul Cantemir.
Potrivit lui Alexandru Osadci, datortă relațiilor de parteneriat pe care le are CALM cu diferite comune din România, Slovacia, Estonia, Franța, dar și alte țări europene, armonizarea legislației din Republica Moldova devine tot mai posibilă. Totodată, CALM reprezintă cu succes interesele autorităților locale de nivelul unu peste hotare. „În toate țările europene există asociații ale primarilor, așa cum e la noi CALM. Astfel, primarii noștri au posibilitatea să meargă în alte țări și la întoarcerea acasă pot pune în practică cele mai bune exemple de administrare implementate de colegii lor din vest”.
Expertul CALM a subliniat faptul că mai ales după Brexit, se conștientizează și mai mult necesitatea conlucrării mai eficiente a instituțiilor europene cu autoritățile publice locale, inclusiv prin investiții capitale, dar și prin politicile de promovare a guvernării locale.
Alexei Busuioc este de părere că ar fi mult mai eficient dacă primăriile ar avea acces direct la finanțatorii externi. Astfel, s-ar exclude mai multe proceduri birocratice, vom avea o descentralizare eficientă, iar cei care vor avea de câștigat vor fi cetățenii Republicii Moldova. „Primarii reprezintă imaginea Republicii Moldova peste hotare, iar datorită CALM avem acorduri de parteneriat cu colegi din România, Slovacia, Estonia și alte state europene”. În context, primarul de Capaclia a adus un exmplu de fructificare a acestor colaborări: „Recent, din bugetul comunei Ciugud, România am primit resurse financiare pentru proiectul tehnic al drumului L605 care leagă satul Capaclia de drumul național, iar în scurt timp vom primi fonduri nerambursabile de la primăria localității Tulcea pentru a amenaja Casa de Cultură din Capaclia”.
Alexei Busuioc a amintit de vizita întreprinsa de premierul Dacian Cioloș la Chișinău, anul trecut. Anume atunci, experții CALM au analizat cu premierul român mai multe posibilități de finanțare a autorităților locale fără a implica în acest proces guvernele celor două state. Astăzi, acest lucru este posibil în baza Acordurilor de înfrățire dintre localități, fiind necesare doar voturile Consiliilor locale de peste Prut. Astfel, lucrurile evoluează, iar rezultatele sunt vizibile.
În concluzie, Alexandru Osadci a spus că, în contextul colaborării dintre două sau mai multe municipalități din diferite țări, putem vorbi de o cooperare descentralizată. Schimbul de experiență, asistența, inclusiv cea financiară, dar și pentru investiții capitale rămân a fi prioritare. Expertul CALM a mai subliniat faptul că legislația din România permite finanțarea comunităților din Republica Moldova, iar la moment, aceste investiții sunt de primă necesitate în Republica Moldova.