Elena Pâslaru din orașul Cimișlia se află de mai bine de o săptămână la tratament în secția de reabilitare și recuperare a Spitalului raional Cimișlia. Femeia suferă de osteoporoză de 40 de ani și, în fiecare an, se numără printre pacienții care au nevoie de servicii de recuperare pentru a-și mai ușura suferințele provocate de durerile de picioare. Boala a făcut-o, practic, să se poată deplasa doar cu ajutorul cârjelor. Ea însă nu se descurajează și, împreună cu medicii reabilitologi, depune tot efortul necesar pentru a opune, pe cât e posibil, rezistență bolii și a se menține pe picioare.

„E curat și frumos în noua secție. De parcă m-aș afla undeva într-o altă țară. Personalul medical este foarte atent, mă tratează cu calm și bunăvoință, iar procedurile sunt o adevărată plăcere. Față de tratamentul de care am beneficiat anterior, când m-am aflat în staționar, acum urmez mult mai multe proceduri, care mă fac să mă simt ceva mai bine. Mă aflu în pragul unei intervenții chirurgicale, iar medicii reabilitologi îmi oferă tot suportul pentru a mă pregăti de ea”, spune femeia.

Constantin Cornea, șeful Secției de reabilitare și recuperare, inaugurată recent în cadrul instituției medico-sanitare din Cimișlia, ne relatează, cu ocazia sfințirii localului, că respectiva unitate dispune la ora actuală de un medic reabilitolog, un kinetoterapeut și de trei asistente medicale. Dacă, anterior, în cadrul spitalului activa așa-numita secție de fizioterapie, acum, spectrul de servicii medicale pe care îl oferă noua subdiviziune este mult mai mare și include astfel de proceduri de tratament și reabilitare, cum sunt masajul, kinetoterapia, termoterapia. Toate acestea împreună fac posibilă reabilitarea bolnavului într-un termen restrâns, susține Constantin Cornea.

Centrul de dezvoltare a serviciilor de reabilitare din raionul Cimișlia, instituit cu suportul donatorilor elvețieni, dispune de un sediu renovat în clădirea Spitalului raional Cimișlia și este dotat cu echipament performant pentru prestarea serviciului. Centrul este primul de acest fel în Regiunea de Sud a ţării. Până în prezent, bolnavii erau nevoiți să se programeze din timp, să se înscrie în lista de așteptare și să beneficieze de tratament peste cel puțin șase luni de zile, în exclusivitate la Centrul de reabilitare al Institutului Național de Neurologie din Chișinău, ne relatează medicul. Cu excepția copiilor, care se recuperau într-o instituție medicală modernă-tip din Ceadâr–Lunga.

„Până nu demult, acești pacienți erau lăsați, practic, în voia sorții. Astăzi, odată cu deschiderea acestei secții de dezvoltare a serviciilor de reabilitare, avem posibilitatea să-i ajutăm pe bolnavi să se recupereze. Așa, îl învățăm, bunăoară, din nou să meargă pe bolnavul care a suferit un accident cerebral. La fiecare șase luni, acesta vine pentru 10-12 zile la tratament și de fiecare dată depunem efort ca să-i mărim mobilitatea articulațiilor, ne ocupăm de reeducarea mersului, îl învățam să meargă mai mult sau mai puțin corect, să poată ține lingura și îi formăm și alte deprinderi care să-l ajute să-și menajeze singur viața. Mai mult de atât. În cazul în care bolnavul este inadecvat, instruim rudele acestuia cum să lucreze cu el la domiciliu. Pentru că perioada de tratament în staționar este, din păcate, prea scurtă pentru a se solda cu îmbunătățiri radicale, însă dacă reabilitarea bolnavului este continuată la domiciliul acestuia de către membrii familiei, se întâmplă de-a dreptul minuni”, afirmă medicul reabilitolog Constantin Cornea.

Elvețienii au investit în total 111 mii de euro, sumă care include reparația de la zero a unei subdiviziuni a secției de obstetrică și ginecologie a spitalului, inclusiv renovarea totală a rețelelor de apeduct, de canalizare, electricitate și de aprovizionare cu agent termic. În afară de aceasta, tot utilajul și echipamentul medical din dotarea secției a fost procurat de elvețieni, fiind unul modern, de ultimă generație.

La rândul său, instituția medicală din Cimișlia a participat și ea cu o contribuție proprie la amenajarea noii secții, procurând mobilier, lenjerie de pat și alte lucruri necesare bunei funcționări a acesteia. Însă donatorii au fost atât de generoși, încât au restituit suma de 230 de mii de lei Spitalului raional Cimișlia, drept recompensă a cheltuielilor suportate de partenerii lor din Republica Moldova. Acest fapt i-a permis instituției medicale să achiziționeze un mijloc de transport nou, performant, în locul celui vechi, care adeseori se defecta, pentru deplasarea la domiciliul bolnavilor a medicilor din tura de noapte.

De asemenea, medicii reabilitologi și kinetoterapeuți cu renume din Elveția au organizat, la nivel local și național, o serie de conferințe, sesiuni practice de instruire pentru specialiștii din domeniu, inclusiv din alte raioane ale țării care, în cel mai apropiat timp, vor prelua și ele modelul centrului de reabilitare din Cimișlia.

Zilnic, în Secția de reabilitare vin să se trateze gratuit 10-12 pacienți din toate subdiviziunile spitalului, care se află în staționar și dețin polițe de asigurare medicală. Pacienții care doresc să se trateze în regim ambulatoriu sunt primiți și ei, fiindu-le acordate aceleași servicii, dar contra plată. Medicii noștri însușesc tehnicile de reabilitare, bazându-se pe experiența avansată a colegilor străini. Maria Țurcanu, asistență medicală în Secția de reabilitare, spune că elvețienii au venit cu noi abordări în domeniu, pe care specialiștii de la Cimișlia le-au însușit din mers și le implementează cu succes în practică. Astfel, de exemplu, procedurile cu parafină și ozocherită, inhalațiile nu sunt recunoscute de elvețieni, ele fiind înlocuite cu altele, mult mai eficiente.

„Se știe că Elveția este lider mondial în cercetarea neuroreabilitării, de aceea considerăm o oportunitate pentru noi, medicii din Republica Moldova în general și din Cimișlia în special, de a activa în alte condiții decât cele care au fost, cu noi abordări și tendințe. Ne bucurăm că avem posibilitatea să lucrăm în condiții mai bune și suntem conștienți de faptul că investițiile care au fost făcute vizează în primul rând cetățenii”, spune Maria Țurcanu, adăugând că recunoștința pacienților care se simt mai motivați și mai în forță să trăiască după boală le oferă reabilitologilor cea mai mare satisfacție.

„Sperăm foarte mult ca, prin serviciul respectiv, să soluţionăm şi să îmbunătăţim, într-o anumită măsură, problemele de sănătate ale pacienţilor noştri cronici, ale celor care au suferinţe după aşa-numitele accidente cerebrovasculare, după traumatisme, precum şi ale altor pacienţi cu probleme de articulaţie, de musculatură, inclusiv ale pacienţilor cronici care suferă de maladii pulmonare, cardiace etc. Și dacă ținem cont de faptul că, an de an, la nivel de raion, sunt înregistrate circa 300 de cazuri de accidente cerebrale, iar numărul bolnavilor se ridică la câteva mii, această secție de reabilitare este una mai mult decât binevenită și necesară”, a declarat șeful Secției de reabilitare din Cimișlia, Constantin Cornea.

Imprimare