În perioada 2015-2018 au fost deschise 192 de cauze penale pe numele aleșilor locali, Dintre acestea, doar 9% au fost examinate în instanța de judecată, majoritatea fiind clasate, încetate etc. Sunt unele dintre concluziile unui studiu elaborat de IDIS și CALM. Cel mai des, în atenția instituțiilor de drept ajung aleși locali care reprezintă partidele de opoziție. Unii dintre ei susțin că au pierdut numărul dosarelor penale deschise pe parcursul a mai multor mandate. Cel puțin în ultimii ani, unii dintre primarii cu dosare penale au părăsit partidele din care făceau parte și au aderat la cele care erau la guvernare. În 2017, de exemplu, în municipiul Chișinău și Bălți – două dintre cele mai mari municipii din Republica Moldova, primarii nu puteau gestiona orașele de la locul de muncă având mandate de arest.

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a denunţat de mai multe ori o serie de presiuni exercitate asupra aleşilor locali prin urmăririle judiciare pornite împotriva lor. Tot în 2017 este reținut primarul orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, învinuit că nu ar fi întreprins acțiunile necesare pentru a preveni exploatarea unei minore din localitate, asta în condițiile în care APL de nivelul I nu dețin competențe proprii în domeniul protecției/asistenței sociale, sunt lipsite de resurse și de instrumente efective pentru a se implica în soluționarea unor astfel de cazuri.

La 19 octombrie 2017, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei adoptă o Rezoluție prin care condamnă suspendarea din funcție a primarului Chișinăului Dorin Chirtoacă, manifestându-și îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului de presiuni asupra aleșilor locali, inclusiv prin rețineri și aresturi. În 2018, Republica Moldova a fost supusă monitorizării la capitolul democraţie locală şi regională, iar în Rezoluția CALRCE din 4 aprilie 2019 se constată că „contextul politic pentru exercitarea funcțiilor de primar este afectat negativ de o practică intensă de utilizare a urmării penale împotriva primarilor și a altor reprezentanți la nivel local. În rezoluție se mai spune că „unele dintre aceste acuzații penale par a fi aduse pentru motive nerezonabile sau nesemnificative, care uneori sunt legate de lipsa resurselor la autoritățile locale pentru a-și îndeplini competențele. Un alt caz mediatizat de presă în luna mai 2019 a fost reținerea la aeroport a președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi.

Recent, procurorul general Alexandr Stoianoglo a recunoscut că activiști civici, avocați, oameni de afaceri și jurnaliști au fost persecutați ilegal iar prin aceste acțiuni abuzive a avut loc o degradare a imaginii Procuraturii Generale și a justiției, în general. În acest context, CALM a expediat o Adresare procurorului general în care solicită reevaluarea și reexaminare acuzațiilor și cauzelor penale deschise în ultimii ani cu un substrat politic vădit în privința unor aleși locali.

În cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM aflăm de la directorul executiv al CALM Viorel Furdui, fostul primar al orașului Cimișlia Gheorghe Răileanu și fostul președinte al raionului Dubăsari Grigore Policinschi dacă au fost uitate aceste experiențe, ce s-a întâmplat cu unele dintre dosarele aleșilor locali și în ce condiții ar putea fi excluse asemenea practici de presiune a primarilor.

Emisiunea „La Înălțime cu CALM este transmisă sâmbăta, de la ora 10.00, la Eco FM, duminica, de la ora 14.10, la Jurnal FM și lunea, de la ora 08.00 (în reluare de la ora 22.00) la radio Vocea Basarabiei. Vă mulțumim pentru că alegeți să fiți cu noi! Oamenii informați sunt puternici!

Fișiere:


Imprimare