În perioada 23-25 mai, la Bruxelles, NALAS (Rețeaua Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-Estul Europei) a organizat în cadrul programului Parteneriatului Estic – PLATFORMA, o serie de schimburi de experiență între Asociațiile APL din R. Moldova, Georgia, și Ucraina cu Asociațiile APL partenere din NALAS și PLATFORMA, prin evaluări și schimburi de opinii, preluarea experienței, etc.

Delegația CALM a fost reprezentată de primarul orașului Ștefan Vodă, vicepreședintele CALM, Vladislav Cociu; primara comunei Cruzești, municipiul Chișinău, președintă a Rețelei Femeilor din cadrul CALM, Violeta Crudu; primarul comunei Gangura, Ialoveni, Marcel Bobeica, experții CALM Irina Luncașu și Viorel Rusu.

În prima zi a evenimentului a avu loc o ședință cu participarea reprezentanților CEMR, PLATFORMA și NALAS, fiind abordate trei subiecte-cheie care constituie o prioritate pentru APL-urile din Republica Moldova, dar și alte țări precum România, Ucraina, Muntenegru, Albania, Serbia etc. A fost pus accentul pe cheltuielile publice locale în perioada crizelor – schimbările în sistemul financiar local; remunerarea și salariile în administrația publică locală și gestionarea proprietății locale – provocări și oportunități.

Primara de Cruzești Violeta Crudu a vorbit despre reformele inițiate în administrația centrală și locală din R. Moldova, implicarea CALM în acest proces, dar și despre importanța schimbului de experiență care are loc între CALM și NALAS, PLATFORMA și Asociația Franceză AFCCRE. „Ne bazăm foarte mult pe cunoștințele și  expertiza Dvs. și Vă mulțumim pentru că ne sunteți alături”, a menționat președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM.

Potrivit primarului de Gangura, Marcel Bobeica, pentru dezvoltarea Republicii Moldova este nevoie de comunități dezvoltate, cu o capacitate administrativă puternică, iar implicarea CALM în acest proces, susținut de partenerii săi, este vitală.

În aceeași zi, reprezentantele CALM Violeta Crudu și Irina Luncașu au avut o întrevedere cu reprezentantele CEMR în cadrul căreia au fost abordate subiecte privind implicarea femeilor din R. Moldova în procesul decizional, precum și în gestionarea crizelor care afectează statul nostru, inclusiv cea a refugiaților. Totodată, au fost puse la punct mai multe detalii pentru buna organizare a Forumului Parteneriatului Estic pentru Egalitatea și Solidaritatea Femeilor, care va avea loc la 5 iunie, 2023.

La 25 mai, în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, CALM a avut o întrevedere cu reprezentanții Comisiei Europene, responsabili de politica externă și de vecinătate. În semn de solidaritate, delegația noastră a fost însoțită de reprezentanți ai NALAS, CEMR (PLATFORMA) și Consiliul Europei. În cadrul întrevederii au fost abordate mai multe subiecte de importanță majoră pentru statul nostru, printre acestea fiind:

– Accesul autorităților publice locale la fonduri europene de infrastructură și facilitarea mecanismului de acordare a lor;

– Accesul autorităților publice locale din Moldova la Programul IPA și alte Programe de Preaderare;

– Problemele și necesitățile comunităților locale din Republica Moldova .

Imprimare