La 20 decembrie a avut loc cea de-a doua ședință a Comisiei paritare pentru descentralizare.
Bugetul și Politica fiscală pentru anul 2023, salarizarea si necesitatea sporirii veniturilor APL au fost subiectele principale discutate în cadrul evenimentului prezidat de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a explicat care au fost condițiile de stabilire a bugetului pentru anul viitor și, în condițiile multiplelor crize cu care se confruntă statul nostru, a îndemnat aleșii locali la solidaritate . „Ne confruntăm cu mai multe crize suprapuse și trebuie să reușim să creștem salariile, să acordăm compensații pentru creșterea prețurilor, în special pentru resursele energetice, dar și să susținem localitățile, afacerile și proiectele începute. Ne aflăm cu toții în aceeași barcă, iar răspunsul nostru trebuie să fie solidar”, a spus prim-ministra.
Președinta CALM, Tatiana Badan, a reiterat faptul că doar prin cooperarea autorităților publice centrale cu cele locale vor fi aprobate cele mai bune decizii pentru cetățenii din comunitățile noastre.
Reprezentanții CALM au vorbit despre necesitatea ca majorarea salariilor angajaților din APL cu 1300 de lei să fie asigurată din bugetul de stat, în condițiile în care nu există autonomie financiară veritabilă a administrației publice locale, ținând cont de majorările excesive ale prețurilor pentru întreținerea instituțiilor din subordine și reieșind din faptul că mai multe autorități publice locale nu vor putea asigura aceste sporuri salariale. „Această povară pusă pe umerii APL este contrară principiilor autonomiei locale. Autoritatea care deține competența de stabilire și majorare a salariilor trebuie să asigure finanțarea acestor cheltuieli. Descentralizarea integrală a acestei competențe, inclusiv descentralizarea financiară ar putea fi o soluție în acest sens”, a explicat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.
Potrivit reprezentanților Guvernului, creșterea veniturilor proprii ale APL și transferurile cu destinație generală, inclusiv reducerea investițiilor capitale, vor oferi posibilitatea APL-urilor să asigure aceste sporuri salariale. Guvernul va susține APL-urile cu o situație financiară foarte dificilă, inclusiv prin încurajarea amalgamării voluntare.
Printre subiectele la care s-a ajuns la un compromis vizează necesitatea perfecționării Legii 435, astfel încât autoritățile publice locale să beneficieze de sporuri salariale in baza unui regulament , eliminarea termenului de 3 ani la stabilirea impozitelor locale.
Finanțarea proiectelor din programul Satul European, irosirea banilor publici pentru întreținerea Consiliilor raionale, riscurile ce creează precedente periculoase în inițiativa de a centraliza activitatea spitalelor ce aparțin nivelului II de administrare, modificarea bugetelor locale adoptate până la aprobarea bugetului de stat, deficiențele în finanțarea instituțiilor preșcolare, necesitatea creșterii surselor de venit la bugetele locale, strategia de reformă a administrației publice, au fost alte teme abordate în cadrul Comisiei Paritare pentru descentralizare.
Pe parcursul următoarelor săptămâni se vor convoca grupurile de lucru responsabile de fiecare domeniu în parte, astfel încât la sfârșitul lunii ianuarie, Comisia Paritară să se poată întruni în cadrul unei noi ședințe.