Secretarul General al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE), Mathieu Mori, a avut la 6 martie o întrevedere cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Președinta CALM, Tatiana Badan, a mulțumit pentru susținerea pe care o acordă CALRCE asociației autorităților locale din R. Moldova încă de la fondarea acesteia (2010) și pentru parteneriatul eficient dintre cele două instituții.

Tatiana Badan a vorbit despre activitatea CALM și rezultatele obținute conform prevederilor Cartei Europene a autonomiei locale.

Secretarul General al CALRCE a subliniat faptul că Congresul Autorităților Locale din Moldova este principalul partener de încredere al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, iar comunitățile locale rămân principalii piloni de dezvoltare ai Republicii Moldova. „Noi suntem activi pentru că Dvs. ne motivați să fim așa”, le-a spus Mathieu Mori reprezentanților CALM. Potrivit secretarului general, se observă o atmosferă pentru schimbare și pe parcursul ultimilor ani se înregistrează anumite progrese în domeniul APL. „Dar este important ca acest progres să continue să fie atins, în special în ceea ce privește guvernarea locală.”

Mathieu Mori și-a exprimat dorința de a îmbunătăți cooperarea dintre CALRCE și CALM. „Este necesar să găsim subiecte importante acum, când dezvoltăm un plan de acțiuni comun dintre Consiliul Europei – R. Moldova, document ce va intra în vigoare anul viitor și va fi implementat pe parcursul a trei ani.  Este momentul potrivit să identificăm subiectele asupra cărora să ne focusăm atenția prioritizându-le.”

 

 Un alt mecanism de lucru menționat de secretarul general al CALRCE a fost monitorizarea implementării Cartei europene a autonomiei locale, mai ales în contextul în care există foarte mari așteptări la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește îmbunătățirea guvernării locale.

Rezultatele în îmbunătățirea dialogului dintre puterea centrală și cea locală, descentralizarea, rolul CALM în consolidarea autonomiei locale și a capacităților aleșilor locali au fost alte subiecte abordate de reprezentanții CALRCE și CALM.

Totodată, au fost menționate imperfecțiunile cadrului legal în raport cu validarea mandatului alesului local, subiect discutat și în cadrul ședinței Comitetului de Monitorizare al CALRCE, desfășurat recent la Strasbourg, unde a fost audiat Raportul despre alegerile locale din Republica Moldova din noiembrie 2023, cu constatări și recomandări ulterioare pentru Comitetul de Miniștri, Adunarea Parlamentară. Au fost menționate aspecte precum: corupție electorală, finanțare ilegală a partidelor, denaturarea voinței alegătorilor de către grupări străine și criminale, utilizarea resurselor administrative în campanie electorală, campanii de dezinformare, vizibilitate scăzută a femeilor în mass-media, modificarea cadrului legal în preajma alegerilor, migrația politică și altele ce țin de situația democrației locale și regionale în Republica Moldova.

La această etapă CALRCE implementează două proiecte de cooperare în R. Moldova: „Consolidarea culturii dialogului și guvernanței locale deschise etice în Republica Moldova” și „Consolidarea rezilienței autorităților locale și regionale care se confruntă cu provocările migrației”; în parteneriat cu CALM, în cadrul Memorandumului de înțelegere cvadripartit semnat între Congres și asociațiile naționale ale autorităților locale din Polonia, Republica Moldova și România.

Imprimare