Mai multe sesizări ale secretarilor Consiliilor locale au fost prezentate de președinta Rețelei Secretarilor din cadrul CALM, Svetlana Mitrofan, în cadrul Adunării Generale a Autorităților Locale cu conducerea statului „Puterea locală-speranța în care cetățenii își pun toată încrederea. A venit timpul să fim auziți.”

Secretarii Consiliilor locale au transmis conducerii țării că remunerarea lor a devenit și mai precară din momentul întrării în vigoare a Legii nr.270 / 2018 , care a anulat toate facilitățile de care beneficiau această categorie de funcționari, iar ultima remaniere salarială n-a schimbat prea mult situația.

„Exercitarea atribuțiilor prevăzute de Legea nr. 436/2006, precum și a multiplelor atribuții transferate/delegate în conformitate cu alte acte normative, prescripții, circulare, se face în condițiile unei remunerații inferioare cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2022, în mărime de 9900 lei (aprobat prin HG nr.458 / 2021)…  Alături de alți funcționari din APL, suntem cea mai prost plătita categorie de angajați, fiind discriminați comparativ cu angajații din alte instituții din subordine (învățământ, cultură, medicină)”, se arată în mesajul secretarilor Consiliilor locale.  Potrivit președintei Rețelei Secretarilor din cadrul CALM, Svetlana Mitrofan, autorii Legii nr.270, dar și a modificărilor recente, nu s-au gândit că un stat, care  plasează în subexistență angajații săi, este pe cale greșită.

Președinta Rețelei Secretarilor din cadrul CALM, Svetlana Mitrofan, a vorbit și despre privarea funcționarilor publici de garanțiile sociale. „La moment, unui  funcționar  public  i se calculează  o pensie  mai mică sau  egală cu ajutorul social al unor persoane care nu au contribuit în viața lor cu un bănuț în Bugetul de Asigurări  Sociale. Noi înțelegem situația precară a  unor categorii de cetățeni, cu toate acestea, credem că trebuie să existe măcar o  anumită  dreptate socială.”

Secretarii au atenționat că în cazul în care se dorește o administrare eficientă, dar și atragerea tinerilor specialiști în APL, este stringentă nevoie de a interveni pentru a corecta aceste nedreptăți comise față de funcționarii din APL.

În concluzie, alături de alte solicitări, Secretarii Consiliilor locale au cerut să fie remunerați pe potriva efortului depus și nenumăratelor competențe ce le revin;  să le fie restabilite garanțiile sociale, inclusiv cele de care beneficiau anterior la vârsta pensionării. „În contextul realizării autonomiei locale, APL trebuie să fie investite cu dreptul la inițiativă în tot ceea ce privește  statele de personal, în dependență de necesitățile și specificul local, altfel riscăm să rămânem fără funcționari în APL”, au conchis secretarii Consiliilor locale.  

Imprimare