Centrul Cultural Vatra în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) vă invită la „Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni. Evenimentul va avea loc la 14 și 15 septembrie și are drept obiectiv promovarea și valorificarea tezaurul cultural și tradițional al românilor de pretutindeni, dar și de a stabili noi relații de colaborare și prietenie între autoritățile locale de pe cele două maluri ale Prutului.

Evenimentul a devenit posibil datorită solidarității exemplare a administrațiilor publice locale din Republica Moldova și România.

Duminică, a doua zi a Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni, de la ora 11.00 va avea loc reuniunea festivă a autorităților locale și centrale din Republica Moldova și România. Astfel, peste 200 de aleși locali de pe ambele maluri ale Prutului vor avea ocazia să interacționeze, să se cunoască mai bine, să stabilească noi parteneriate dar și să pună bazele unor acorduri de înfrățire care vor ajuta la impulsionarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România.  În cadrul reuniunii vor fi prezentate detalii despre programele de finanțare ale  României destinate APL, proiectele transfrontaliere, modalitățile de stabilire a parteneriatelor etc. Astfel se va reuși crearea unor noi punți de legătură dintre primăriile din Republica Moldova și România.

Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova Tatiana Badan a apreciat această aprofundare a relațiilor dintre APL din Republica Moldova și România. „Avem relații foarte bune cu reprezentanții comunelor și orașelor din România. Avem numeroase proiecte implementate la nivel local, regional și municipal. Practic în fiecare localitate există o grădiniță  renovată sau alte proiecte susținute financiar de România.

Tatiana Badan și-a exprimat convingerea că acest Festival  va consolida și mai mult relațiile dintre APL din cele două state, pentru a dezvolta și în continuare satele noastre.

Viorica Moraru, directorul executiv al Centrului Cultural Vatra a afirmat că duminică și luni, în incinta Complexului Etno-Cultural „Vatra, situat în raionul Strășeni, km 32, cu o capacitate de a găzdui 50 000 de participanți, vor participa peste 100 de delegații din România, dar și colegi de-ai lor din multiple primării din Republica Moldova, vor evolua peste 150 de ansambluri etno-folclorice, peste o sută de meșteri populari, bucătari din cele două state, etc. Pe parcursul celor două zile ale Festivalului se va desfășura un program amplu, dedicat tuturor categoriilor de public, punându-se accent pe folclor, cultură, tradiție, dar și pe dezvoltarea relațiilor de colaborare între reprezentanții comunităților locale din Republica Moldova și România.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare