Aproximativ 600 de locuitori ai satului Verejeni, raionul Telenești, dar și cinci instituții publice din localitate, au acum acces la servicii de sanitație calitative. Datorită Programului Național „Satul European”, ediția I, administrația publică locală din Verejeni a implementat un proiect privind epurarea și evacuarea apelor uzate.
Proiectul a inclus construcția a 723 de metri de rețele de canalizare, a unei stații de epurare a apelor uzate cu capacitatea zilnică de 80 m3 și a unei stații de pompare a apelor uzate. Totodată, au fost efectuate lucrări de reabilitare a porțiunilor de drum deteriorate în urma săpăturilor și lucrărilor de poziționare a țevilor subterane.
Prin realizarea acestui proiect, 200 de gospodării (aproximativ 600 de persoane) și cinci instituții de menire socială precum grădinița, gimnaziul, centrul multifuncțional pentru copii, centrul pentru persoanele cu probleme de sănătate și biserica, au acum acces la un sistem modern de canalizare.
Primarul localității, Serghei Popa, spune că acest proiect constituie o nouă etapă în îmbunătățirea infrastructurii satului și a condițiilor de trai pentru cei peste 2400 de locuitori din Verejeni, care de decenii așteaptă ca să-și conecteze gospodăriile la un sistem centralizat de canalizare.
„Acest proiect ne oferă posibilitatea și de a proteja mediul și de a face localitatea noastră mai curată. Totodată, dezvoltăm infrastructura satului și creăm astfel condiții de trai mai sănătoase și mai confortabile pentru oamenii noștri. Aceasta este a doua etapă implementată dintr-un proiect mult mai mare pe care ni-l propunem să-l realizăm, pentru a conecta toate cele 600 de gospodării, precum și toate instituțiile publice, la sistemul centralizat de canalizare. Mulțumim Guvernelor de la Chișinău și București pentru sprijinul financiar acordat, pentru care le suntem foarte recunoscători”, a adăugat primarul.
Costul proiectului implementat la Verejeni depășește 4,5 milioane de lei. Din această sumă, peste 610 mii de lei au fost oferite sub formă de grant de către Guvernul României. Majoritatea banilor – peste 3,3 milioane de lei – au fost acordați de Guvernul RepubliciiMoldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), iar comunitatea din Verejeni a contribuit cu 565 mii de lei.