În aceste localități din Moldova se vede mână de gospodar, proiecte realizate și instituții modernizate. Este vorba de satele Filipeni și Sărata Nouă din raionul Leova, unde întreaga comunitate s-a unit pentru a schimba imaginea localităților și a crea condiții mai bune pentru generațiile tinere. 
 
Perioada de iarnă a devenit mai caldă pentru cei 50 de copii de la grădinița Andrieș din satul Filipeni.
 Instituția a fost conectată în anul 2014 la încălzirea pe bază de biomasă. Inovația sporește confortul termic al copiilor și educatorilor, oferă siguranță și împiedică poluarea mediului ambiant. Ca rezultat, numărul copiilor bolnavi de afecțiunile respiratorii s-a redus cu 10%, iar anual se economisesc aproximativ 30% din cheltuielile pentru energia consumată.

„Înainte în grădiniță nu se încălzeau nici holurile, nici coridoarele sau bucătăria, chiar dacă utilizam cărbune sau lemne. Odată cu instalarea cazangeriei în grădiniță s-au schimbat spre bine multe lucruri: acum se încălzește practic toată instituția, adică 500 m2, iar temperatura este una constantă. Este adevărat că se cheltuiește mai mult, dar în schimb, efectul este pe măsură și copii au altă dispoziție”, este de părere Tatiana Dima, directoarea grădiniței Andrieș. Proiectul de eficiență energetică, în sumă de 515 mii lei, este implementat cu suportul României și a administrației publice locale. Anterior, la această grădiniță a fost reparat acoperișul, schimbate ușile și ferestrele.

În satul Filipeni mai activează o grădiniță în care învață 400 de copii. Raionul Leova este un exemplu în contextul eficienței energetice. Regiunea a devenit lider la capitolul instituții publice conectate la încălzire pe bază de biomasă. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare europeni, 21 de instituții din acest raion au scăpat de sobe sau de vechile cazane. 

Odată cu renovarea stadionului, tot mai mulți tineri din comuna Sărata Nouă practică cu plăcere activitățile sportive – fotbal, volei, baschet și antrenamente la echipamentele de fitness în aer liber. Lucrările au fost realizate în anul 2014, iar beneficiarii sunt cei peste 1600 de locuitori, și în mod special elevii de la gimnaziu și de la școala sportivă.

„Practica implementată în localitatea noastră este deosebită deoarece a fost inițiată de un grup de tineri, iar scopul pe care l-am urmărit a fost promovarea unui mod sănătos de viață în rândul locuitorilor, dezvoltarea voluntariatului și implicarea activă a cetățenilor, fapt ce ne-a reușit”
, spune Tatiana Gorgos, primarul comunei Sărata Nouă. Proiectul de renovare a terenului sportiv a costat 200 mii lei și a fost finanțat de administrația locală, Corpul Păcii, gimnaziul din localitate și un ONG local. 

La rândul lor, tinerii sunt bucuroși de noile condiții pentru sportul în aer liber: „Sunt bucuros de ceea ce s-a făcut la noi în sat. Avem acum posibilitatea să facem mai des sport, e altfel și atmosfera e alta”, este de părere Leonid, un tânăr din comună. „Îmi pare bine că s-a reînnoit terenul și ar fi bine ca oamenii să se unească și să realizeze și alte lucruri frumoase în sat”, menționează Nicolae, alt tânăr din Sărata Nouă.

Satul Filipeni și comuna Sărata Nouă fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de echipa Programului Bunelor Practici în vara anului 2016.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.

Imprimare