Chiar dacă beneficiază de servicii de salubrizare de calitate, chiar dacă, pentru depozitarea gunoiului menajer, le stau la dispoziție 120 de containere instalate pe 40 de platforme speciale, se pare că toate acestea nu sînt suficiente pentru beneficiari. Vorbim despre locuitorii satelor Cristești și Bolțun, unde, în aceste zile, au loc lucrări de construcție încă a cîte zece platforme de gunoi.
”Am decis să extindem proiectul de salubrizare, implementat acum trei ani, pentru că oamenii au nevoie să le creăm condiții mai aproape de casă”, a explicat primarul de Cristești, Alexei Secrieru, specificînd că platformele existente nu cuprind toată localitatea, ceea ce creează inconveniențe unor beneficiari. Ei sînt nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a-și lăsa gunoiul la locul special amenajat. Primarul s-a arătat convins de faptul că, odată cu instalarea a încă 20 de containere pe cele zece platforme nou-nouțe, problema va fi soluționată. Lucrările se vor încheia la finele lunii octombrie, a mai precizat edilul.
Același motiv l-a făcut să dea continuitate proiectului de salubrizare și primarul de Bolțun, Valeriu Ciobanu. Ca și în cazul colegului său, dînsul avea discuții frecvente cu bolțunenii, nemulțumiți de faptul că accesul la platformele de gunoi era anevoios. ”Dacă, cu trei ani în urmă, nu-i puteam învăța pe unii să ducă gunoiul la locul special amenajat, acum situația s-a schimbat, lumea a devenit mai cultă din punct de vedere ecologic și a conștientizat rolul acestui proiect important pentru sat”, a punctat Valeriu Ciobanu.
Extinderea proiectului de salubrizare la Cristești și, respectiv, Bolțun se realizează din sursele Fondului Național Ecologic. În acest scop, au fost alocate cîte 100 mii de lei pentru fiecare sat. Comunitățile din cele două localități vor contribui cu cîte 20 mii de lei.
De menționat că la Cristești, la ora actuală, sînt 1200 de beneficiari ai serviciului de salubrizare, iar la Bolțun – 1100. În ambele cazuri, pentru evacuarea deșeurilor, fiecare beneficiar achită lunar cîte 4 lei.