Roman Ciubaciuc este primar al orașului Cantemir la al treilea mandat. A adus investiții de milioane de euro și își propune să creeze condiții atractive de trai astfel încât, în timp, populația orașului Cantemir să se dubleze. Cum crede că va reuși acest lucru aflăm din interviul pentru calm.md.

Ce proiecte sunt în desfășurare acum în Cantemir?

Roman Ciubaciuc: În orașul Cantemir sunt în derulare două proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Primul prevede termoizolarea a patru instituții de învățământ. Recent au fost finisate lucrările la o grădiniță, anul viitor vom încheia lucrările la a doua grădiniță, la gimnaziu și liceu. Va fi construită și o cazangerie pe bază de biomasă, toate cele patru instituții vor fi dotate cu panouri LED și cu colectoare solare pentru apă caldă. Suma totală a proiectului care se implementează al treilea an este de 840 mii de euro. Cel de-al doilea proiect presupune construcția sistemului de canalizare și a stației de epurare în orașul Cantemir. În luna iunie curent a avut loc lansarea, iar suma totală ce va fi investită până în 2021 constituie 11 milioane de euro. Tot cu finanțarea UE am soluționat problema iluminatului public în oraș, am dotat tot orașul cu panouri LED, a fost un proiect implementat împreună cu orașul Ocnița. Suma investită a fost de 500 mii de euro, câte 250 de mii revenind fiecărui oraș.

Cât de accesibile sunt aceste proiecte finanțate de partenerii Republicii Moldova și dacă sunt acestea de ajuns pentru multitudinea de necesități din comunitățile locale?

Roman Ciubaciuc: Nu pot să spun că e greu să le accesăm, deși în cazul oricăror proiecte există concurs. Cred că atunci când ai un obiectiv bine stabilit se găsesc și modalități de a le realiza. Consider că există destul de multe programe de finanțare. Proiectul ce prevede iluminarea publică stradală și termoizolarea începerilor publice este finanțat în cadrul Convenției Primarilor, au fost deja două apeluri și noi am câștigat, ceea ce ne bucură. Sunt și alte proiecte, poate mai mici, uneori câștigăm, alteori nu, important este să nu ne pierdem speranța.

Reușiți să mergeți prin alte orașe din Republica Moldova pentru a vedea cum se schimbă lucrurile? Din acest punct de vedere sunteți mulțumit de realizările Dvs?

Roman Ciubaciuc: Da, sunt mulțumit. Sunt orașe care deja au lumină, altele au canalizare sau drumuri. Noi încercăm să facem în așa fel încât Cantemirul să aibă toate aceste utilități și sper că vom ajunge la asemenea realizare.

Oamenii din Cantemir văd aceste schimbări, le prețuiesc sau au așteptări mult mai mari de la autoritățile locale?

Roman Ciubaciuc: E și firesc ca oamenii să aibă așteptări mari. E clar că la inițierea lucrărilor pentru crearea sistemului de canalizare va fi săpat tot orașul, va fi necesar de investit foarte mulți bani pentru reabilitarea drumurilor, de construit trotuare acolo unde nu sunt, dar cred că vom face față și acestor provocări. Cred că oamenii văd schimbările pentru că acestea sunt vizibile.

În afară de infrastructură oamenii au nevoie și de locuri de muncă…

Roman Ciubaciuc: Într-adevăr, oamenii din oraș au mai plecat. Totuși, să construim infrastructura, drumurile, să renovăm grădinițele și școlile fără a avea copii ar fi o muncă egală cu zero. La capitolul locuri de muncă, în ultimii doi ani pot afirma că sunt schimbări. Deja există peste 500 de locuri de muncă create pentru servicii de croitorie, sunt și multe funcții vacante. Odată cu implementarea sistemului de canalizare devin solicitate multe locuri de muncă pentru bărbați. Lucrăm pentru a crea un parc industrial în vederea dezvoltării businessului mic și mijlociu. În oraș funcționează o fabrică de conserve, nu are amploarea de altă dată, dar îi ajutăm pentru a identifica noi piețe de desfacere. Negociem acum cu autoritățile din orașul Voronej, Rusia, deja a fost expediat primul lot de produse, ei sunt mulțumiți și cred că de la anul vom avea o piață de desfacere și acolo.

Reușiți să stabiliți mai multe parteneriate cu colegi din alte țări?

Roman Ciubaciuc: Avem relații foarte bune cu colegii din Moinești, județul Bacău, dezvoltăm relațiile cu colegii din Rusia dar și cu cei din Cehia, încercăm de peste tot să acumulăm experiență.

Ce beneficii aduc aceste colaborări?

Roman Ciubaciuc:  Cu colegii din România lucrăm de aproape 10 ani. Avem mai multe schimburi culturale și educaționale. În baza acordului încheiat între primăriile Cantemir și Moinești există acorduri de colaborare între instituțiile școlare, foarte mulți tineri au fost la tăbăra de odihnă din Moinești, fără plată, învățătorii, dar și elevii fac schimb de experiență.

Ce obiective mai aveți pentru al treilea mandat?

Roman Ciubaciuc: Obiectivul meu cel mai important nu este valabil pentru acest mandat, îmi doresc ca, în timp, în orașul Cantemir numărul populației să ajungă la cel care a fost cândva, adică de la cinci mii de locuitori să crească până la 10 mii. Pentru aceasta oamenii trebuie să aibă servicii de calitate, locuri de muncă, zone de agrement, etc. Muncim pentru a realiza acest deziderat și cred că rezultatele noastre vor avea efect în timp. Nu am mare speranță că mulți se vor întoarce, dar cel puțin migrația locală care există va genera stabilirea cu traiul în orașul nostru a mai multor oameni din satele vecine. În orașul Cantemir m-am născut, îl iubesc foarte mult și vreau să-i întorc slava de odinioară, cu produsele noastre și cu oamenii deosebiți pe care îi avem.  

Vă mulțumim!

Imprimare