Rodica Cucereanu a fost primară a satului Crihana Veche, raionul Cahul în perioada 2007-2019.
Satul Crihana Veche, raionul Cahul este situat pe malul Prutului, la 7 km de municipiul Cahul și centrul raional, la 175 km de municipiul Chișinău, la 55 km de Portul Internațional Liber Giurgiulești.  În componența satului Crihana Veche intră și cartierul urban Crihănița care este situat în imediată vecinătate a municipiului Cahul.
Suprafața totală: 8518 ha
Populația: 4530
Numărul gospodăriilor individuale este de 1300. În localitate își desfășoară activitatea 10 instituții publice și 25 de agenți economici.

Localitatea Crihana Veche a fost atestată documentar sub formă de Cârhana la 16 mai 1425, într-un uric al Domnitorului Moldovei Alexandru cel Bun.
Bijuteria Crihanei reprezintă Balta – un complex lacustru artificial, înființat în scop piscicol în 1972, cu suprafața acvatică variabilă în funcție de apa din Prut și din lacul Manta, cu care comunică. Domeniile localității Crihana Veche fac parte dintr-un ecosistem complex și anume – Lunca Prutului Inferior.
Peisajul etnografic atât de tip agrar, pescăresc cât și pastoral se reflectă atât în limbă, obiceiuri, folclor, tradiții, manifestări la marile sărbători de peste an, în arta și portul popular, cât și în ocupații, meșteșuguri și alimentația tradițională.
În Crihana există două ansambluri folclorice „Crihăneanca” și „Mocăncuța” și mai multe evenimente culturale, cum ar fi, de exemplu, Festivalul de Tradiții și Obiceiuri de iarnă „Capra, Turca, Breaza”.

Cercetările efectuate pe moșia localității în anul 1992, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 de către Centrul de Arheologie al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, împreună cu Agenția Națională Arheologică au scos la iveală un șir întreg de monumente arheologice preistorice, care datează de acum circa 4800 de ani. Vestigiile descoperite au fost expuse la Muzeul de istorie, arheologie și etnografie din localitate fondat în anul 2018.Biserica ortodoxă din localitate are hramul Sfântul Teodor Tiron și este inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de stat.
Personalități importante pentru istoria locală:
– Dimitrie Crăciunescu (1840-1908), jurist, publicist, membru al Societății „Junimea”, membru al Divanului Ad-Hoc de la Iași, deputat în Parlamentul României, prefect român de județ, prefect sub țarii ruși, proprietar al 6000 ha de teren, dintre care 140 ha de podgorii, la Crihana Veche.
– Pandelache Cafrița, fost moșier și proprietar al unui conac / curte (boierească).
– Gheorghe Manolescu, întreprinzător economic, arendașul bălților de la Crihana Veche, Manta și Vadul lui Isac (cu administrația la Crihana) în perioada interbelică și a celui de al Doilea Război Mondial. A fost proprietarul unui conac boieresc la Crihana Veche.
– Mihail Sadoveanu, scriitor care a vizitat în multiple rânduri Crihana pentru scop de pescuit și vânătoare, dar și pentru cercetarea graiului românesc local.
– Garabet Ibrăileanu, critic literar care a vizitat Crihana, împreună cu prietenul său Mihail Sadoveanu.


Personalități născute în Crihana Veche
– Nicolae Mătcaș, lingvist, profesor universitar, conferențiar, decan al facultății de filologie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, docent, ministru al științei și învățământului al Republicii Moldova, cetățean de onoare al localității.
– Vlad Cubreacov, jurnalist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1994-2009), membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cetățean de onoare al localității.
– Emil Gaju, actor și regizor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, pedagog, conferențiar universitar la Academia de Arte, artist al poporului, cetățean de onoare al localității.
– Oxana Copceanu, interpretă de muzică populară românească.
– Vasile Cozma, fost președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova.
– Aurica Crețu, jurnalistă de televiziune.
– Vitalie Dogaru, jurnalist de radio și televiziune stabilit în Chișinău.

Crihana Veche este înfrățită cu următoarele comune din România:
1. Comuna Scânteiești, județul Galați;
2. Comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța;
3. Comuna Oancea, județul Galați;
4. Comuna Mihai Viteazu, județul Cluj;
5. Comuna Oituz, județul Bacău.

Despre realizările importante din comunitate și bunele practice:
Proiectul „Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut” finanțat de FNDR (2010-2012) Valoarea totală a proiectului – 16.000.000 lei.
Obiectivul general al proiectului: Extinderea sistemului centralizat de alimentare cu apă al or. Cahul pentru localitățile Crihana Veche, Manta și creșterea gradului de acces al populației din Regiunea Bazinului  râului Prut la aceste servicii.
Rezultate:

–   stație de pompare și o conductă magistrală cu o lungime de 40 km construită;
– 9600 locuitori ai satelor Crihana Veche, Pașcani, Manta au acces la apă potabilă de calitate;

Proiectul pilot de salubrizare a comunelor Crihana Veche și Manta finanțat de FEN (2010-2011)
Valoarea proiectului Crihana Veche: 4.302.270 lei; Manta: 1.345.050 lei
Obiectivul general : Instituirea unui parteneriat inter-comunitar eficient în localitățile Crihana Veche, Pașcani, Manta, prin crearea unui serviciu public regional de gestionare deșeurilor în scopul diminuării poluării solului, resurselor acvatice, schimbării atitudinii populației la problemele de mediu și sănătate publică.
Rezultate: – Crearea serviciului inter-comunitar de colectare a deșeurilor (Activități: construcție platformă inter-comunitară pentru gunoi de grajd, construcție platforme individuale, construcție rampe publice, repartizare euro-pubele gospodăriilor individuale, achiziție tehnică și utilaj, etc)

Reconstrucția casei de cultură (2008-2014), reconstrucția edificiului muzeului și Fondarea Muzeului de istorie, arheologie și etnografie (2017-2018)
Voi mai remarca faptul că toate proiectele investiţionale implementate în perioada celor trei mandate, finanţate din surse financiare locale sau extrabugetare au fost orientate spre crearea unor servicii publice calitative: aprovizionare cu apă și rețele de canalizare, salubrizare și gestionare deșeuri, iluminare stradală,  îmbunătățirea infrastructurii drumurilor, crearea condiţiilor adecvate pentru desfăşurarea procesului educaţional, dezvoltarea domeniului cultură, sport, agrement;

Despre importanța Rețelei femeilor din cadrul CALM…
Rețeaua femeilor din cadrul CALM a constituit pentru mine personal o platformă motivațională și utilă de comunicare, de transfer a bunelor practici și experienței referitor la proiecte implementate, de identificare a soluțiilor optime pentru diverse probleme locale. Rețeaua a oferit doamnelor primare  oportunitatea de a dezvolta abilitățile și capacitățile administrative pentru crearea/prestarea/ gestionarea serviciilor publice de importanță locală.  
 
Despre femeile primare…

Femeia primară este sufletul comunități pe care o reprezintă. Dăinuirea satului depinde de dăinuirea aspirațiilor, acțiunilor, faptelor primarului în inimile oamenilor. Femeia primară este cea care învinge în luptă, fără arme, cea care abordează problemele cu perseverență, răbdare, responsabilitate, onestitate, profesionalism și  prin rezistență enormă la stres. Puternică dar sensibilă, pacifistă și aducătoare de liniște acolo unde este nevoie, femeia primară pe ascuns șterge lacrimile și merge cu capul sus mai departe.
Niciuna dintre noi nu s-a născut puternică. Experiența, obstacolele, reușitele… ele sunt cele care ne ajută prin diferite modalități, mai mult sau mai puțin ușoare/grele, să devenim model pentru celelalte femei, dar și pentru noi înșine.
Motto-ul: „Dacă nu poți să zbori, aleargă. Dacă nu poți să alergi, mergi. Dacă nu poți să mergi, târăște-te. Însă, indiferent ce faci, mergi înainte.” – Martin Luther King Jr.

Despre planuri de viitor și vise..
   
Îmi doresc să fiu în continuare solicitată pe plan profesional, vreau să simt că ceea ce fac este necesar și util oamenilor, iar activitatea să îmi aducă satisfacția lucrului realizat bine.  Doresc pentru mine și cei dragi sănătate, prosperitate. Vreau să rămân o femeie puternică, o femeie împlinită, liniștită, fericită, care știe să dăruiască iubire și care face bine oricui îi cere ajutorul.

Imprimare