La 5 și 6 martie, curent, la Chișinău va avea loc şedinţa directorilor asociaţiilor, membre ale Rețelei Asociației Autorităților din sud-estul Europei (NALAS). Gazda evenimentului va fi Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

În cadrul evenimentului vor fi abordate mai multe subiecte ce ţin de activitatea NALAS, printre acestea fiind prezentarea raportului de activitate NALAS pentru 2017, planul de lucru, dar și bugetul pentru 2018.

De asemenea, membrii NALAS vor face schimb de opinii privind proiectele UE implementate în țările lor, vor discuta oportunități pentru atragerea investițiilor europene, dar și despre etapa la care au ajuns negocierile cu Comisia Europeană privind extinderea UE.

În cadrul întrunirii de la Chișinău vor fi stabilite prioritățile următoarei reuniuni NALAS ce va avea loc la Ljubljana, Slovenia.   

Alte subiecte importante în agenda reuniunii NALAS vor fi examinarea situației actuale din Republica Moldova, dar și experiența Asociațiilor APL din cadrul NALAS în domeniul comunicării și negocierilor cu Guvernele centrale.

Conform statutului și deciziilor NALAS, Dna Tatiana Badan, preşedintele CALM, primar de Selemet, Cimişlia, a devenit prima femeie vicepreşedinte a NALAS și va deveni prin rotație, începând cu anul 2019, prima femeie preşedinte al NALAS.

NALAS este o rețea de asociații ale autorităților locale din sud-estul Europei. Rețeaua reunește 14 asociații care reprezintă aproximativ 9000 de autorități locale, alese direct de peste 80 de milioane de cetățeni din această regiune, printre care Croația, Albania, România, Republica Moldova, Slovenia, Macedonia, Bulgaria, Muntenegru.

NALAS a fost creată în 2001, ca urmare a Primului Forum al Orașelor și Regiunilor din Europa de Sud-Est (Skopje, noiembrie 2000), organizat de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Rețeaua a fost înființată sub auspiciile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est și Consiliul Europei. În primii ani, NALAS a funcționat ca o organizație informală cu întâlniri, seminare și programe de formare periodică. În iulie 2005, NALAS a devenit o asociație înregistrată oficial, cu sediul la Strasbourg. Secretariatul NALAS a fost înființat în martie 2007. Acesta are sediul în Skopje și este responsabil de coordonarea generală și implementarea activităților. Obiectivul major al NALAS este de a dezvolta o puternică autoguvernare locală în Europa de sud-est.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare