Reprezentanții Asociaţiei pentru Politică externă din Moldova (APE) împreună cu reprezentanții rețelelor rurale naționale și a grupurilor locale de acțiune din Estonia au prezentat Programul LEADER, ieri, în cadrul unei întrevederi la Agenția de Dezvoltare Regională Centru(ADR Centru).
Întrunirea a fost organizată cu scopul de a familiariza reprezentanții autorităților publice, sectorului civil și agenții economici din regiune cu oportunitățile pe care le oferă proiectele LEADER. Experții estoniei au vorbit despre un șir de proiecte de succes care au venit în sprijinirea unor idei a oamenilor din zonele rurale prin programul LEADER. Astfel, cu ajutorul acestui program au fost dezvoltate afaceri de familie,create locuri de muncă fiind stimulați locuitorii din zonele rurale de a participa activ la creșterea economiei și la reducerea numărului de migrații.
Scopul Programului LEADER este colaborarea instituţională în vederea elaborării şi implementării strategiilor integrate, care vor oferi posibilitate actorilor din spaţiul rural și reprezentanţilor din diferite domenii de activitate să conlucreze şi să interacţioneze în folosul comunităţilor rurale.
La această ședință au fost discutate acțiunile Programului LEADER, care pot contribui la îmbunătăţirea guvernanţei locale şi la promovarea potenţialului localităților rurale din țara noastră. Estonia este un exemplu de succes în acest sens, iar colegii din această țară ne oferă asistență și ne împărtățesc din vasta lor experiență.
Victor Chirilă, directorul APE, a prezentat oportunitățile existente pentru localitățile din Republica Moldova, luând în considerație interesul grupurilor locale de acțiune din Estonia, dar și necesitățile locale.
Eduard Ungureanu, directorul-interimar al ADR Centru, a ținut să mulțumească experților din Estonia pentru inițiativa de a informa reprezentanții Regiunii Centru despre oportunitățile pe care le oferă Programul LEADER. „ Una din prioritățile noastre este eliminarea disparităților între localitățile din regiune, iar acest Program oferă posibilitatea celor din regiune să acceseze fonduri pentru dezvoltarea localităților. Vedem aici practica frumoasă a colegilor estonieni și apreciem înalt suportul oferit din partea lor în acest sens.
Delegația estoniană din compoența căreia fac parte patru oficiali și experți ai Rețelei Naționale Rurale din Estonia, se află, în perioada 8-12 februarie, într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Vizita are loc la invitația APE în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacităților autorităților centrale și locale din Moldova în domeniul dezvoltării rurale, realizat cu suportul Guvernului Estoniei.
În țările membre ale Uniunii Europene, impactul acţiunilor implementate prin intermediul Programului LEADER este foarte mare şi acoperă o arie largă de acţiuni şi beneficiari. În cadrul Programului LEADER sunt posibile două tipuri de cooperare. Prima din ele, cooperare inter-teritorială, care se realizează între zonele rurale din același stat membru, iar a doua, cooperarea transnațională, care se realizează între grupuri LEADER din cel puțin două state membre sau între grupuri din țări terțe care au o abordare similară.
Mai multe detalii despre Programul LEADER găsiți la: http://www.elard.eu/en_GB/leader-approach