Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Philipp Johannsen, director de țară și manager de proiect al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova s-au întâlnit, luni, 16 martie 2015, în cadrul unei întrevederi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Oficialii au discutat despre prioritățile comune în implementarea proiectelor finanțate de Guvernul German în Republica Moldova, aspecte ce ţin de elaborarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, asistenţa financiară, logistică şi de consultanţă acordată de GIZ pentru MDRC, campania de informare Construim viitorul acasă, precum şi despre alte subiecte ce ţin de domeniul dezvoltării regionale.
Vasile Bîtca a ţinut să mulţumească reprezentanţilor GIZ pentru colaborarea de până acum şi a menţionat că speră că MDRC va beneficia şi în continuare de suportul GIZ în implementarea proiectelor din domeniu dezvoltării regionale. Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională, care constituie 1% din bugetul de stat, este insuficient pentru acoperirea tuturor cheltuielile pentru proiectele ce ţin de domeniu de referinţă. Iată de ce, asistenţa financiară, logistică şi de consultanţă acordată de organizaţiile internaţionale, precum GIZ, ne permite să iniţiem şi să implementăm mai multe proiecte în direcţiile prioritare de dezvoltare regională, în urmă cărora au de câştigat cetăţenii ţării.
La rândul său, Philipp Johannsen a menționat că GIZ va continua să acorde asistență pentru îmbunătățirea serviciilor locale pe trei domenii de referință: aprovizionare cu apă și canalizare, managementul integrat al deșeurilor solide și eficiența energetică în clădirile publice. „Încă de la început am avut o colaborarea foarte eficientă cu MDRC şi ADR-urile. Proiectele care le implementăm nu înseamnă doar investiţii financiare, ci mult mai mult, şi anume au scopul acestora este de a dezvolta capacităţi în domeniu dezvoltării regionale şi de a stabili o cooperare eficientă cu administraţiile publice locale. Un factor foarte important este că trebuie să depunem un efort major pentru a aduce la cunoştinţă părţiore implicate că ei sunt responsabili de viitorul acestor proiecte și servicii, a spus Philipp Johannsen. Totodată, oficialul german a ţinut să spună că este nevoie ca mijloacele de finanţare a proiectelor din domeniul dezvoltării regionale să fie diversificate, iar printre potenţialii co-finanţatori ar putea servi băncile de investiţii, precum şi alte organizaţii internaţionale.
Alexandru Botnari, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor şi-a exprimat şi el speranţa într-o colaborarea efiecientă dintre MDRC şi GIZ şi îmi doresc ca ministerul să fie implicat într-o viitoare reformă a administraţiei publice locale, de care se vorbește tot mai mult în ultimul timp.
Despre cooperarea cu administraţia publică locală în domeniul dezvoltării regionale a menţionat și Valerian Bînzaru, şeful Direcţiei Generale de Dezvoltare Regională în cadrul MDRC: „Pe moment lucrăm împreună la instruirea administraţiei publice locale în ceea ce ţine domeniul dezvoltării regionale. De asemenea organizăm consultări publice, care au drept scop identificarea problemelor cu care se confruntă APL și elaborerea unor mecanisme de soluții pentru acestea.
Alexandru Muravschi, Consultant național superior în domeniul politicilor de dezvoltare regională și locală (GIZ): „Cei patru ani de colaborare arată că am făcut foarte multe lucuri bune în comun. Pot spune cu certitudine că relaţiile dintre MDRC şi GIZ sunt unele foarte eficiente. Una din cele mai importante activităţi pentru viitorul apropiat este elaborarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016 – 2020, la care vom lucra împreună.
Petru Veveriţă, Consultant național superior în domeniul planificării și programării regionale (GIZ): „Este necesară o colaborarea mai eficientă cu ministerele de resort şi o colaborare mai strânsă cu ADR-urile şi APL-urile, care ar putea servi în calitate de multiplicatori ai mesajelor ce ţin de dezvoltarea regională.
La final oficialii și-au exprimat încrederea pentru continuarea colaborării de viitor, deoarece după cum a menţionat ministrul Vasile Bîtca, experiența anterioară de cooperare a demonstrat că domeniile și obiectivele prioritare stabilite au fost atinse pe parcurs. De asemenea, s-a stabilit ca pe viitor să fie organizate mai des astfel de întruniri dintre reprezentanţii MDRC şi GIZ, în cadrul cărora să fie discutate acţiunile, problemele şi soluţiile pentru fiecare segment şi proiect în parte.
La 16 decembrie 2014 şase memorandumuri de înțelegere pentru sprijin în mărime de 6,45 milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională au fost semnate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și consiliile raionale și primăriile comunităților beneficiare. Proiectele acoperă sectoarele: aprovizionarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide și eficiența energetică a clădirilor publice. Suportul german a este oferit prin intermediul proiectului GIZ Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova. Bugetul total al proiectului Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova este de 23,8 milioane de Euro, care este acordat de Guvernul Germaniei (12,6 milioane de Euro), Guvernului Suediei (5,5 milioane de Euro), Guvernului României (0,7 milioane de Euro) şi Uniunea Europeană (5,0 milioane de Euro). Totodată, prin intermediul GIZ, Guvernul Germaniei a mai acordat 7,3 milioane de euro pentru proiecte de infrastructură.