La 24 iulie 2024, în incinta Parlamentului Republicii Moldova, la inițiativa Comisiei administrație publică și dezvoltare regională  a fost organizată o nouă rundă de discuții pe problema implementării Legii nr. 17/2023 cu privire la asociațiile de dezvoltare intercomunitară, cuparticiparea reprezentanților autorităților publice și a partenerilor de
dezvoltare. Congresul Autorităților Publice Locale din Moldova a fost reprezentat la eveniment de către Viorel Furdui, director executiv, Leonid Boaghi, primar al satului Sireț și experții CALM Igor Cristal  și Viorel Rusu.
Masa rotundă a fost moderată de către Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională. Reprezentanții Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie” au prezentat analiza unui concept de asociație de dezvoltare intercomunitară (ADI).

Reprezentanții municipiilor Ungheni și Cahul au prezentat inițiativele de cooperare intercomunitară în teritoriu care au ca obiectiv înființarea până la sfîrșitul lunii august curent a două ADI, care urmează să organizeze și să presteze servicii publice îmbunătățite
pentru circa 200000 de locuitori din 24 de localități din raionul Cahul și 34 de localități din raionul Ungheni.
În cadrul evenimentului, dna Larisa Voloh, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Președintă a Comisiei parlamentare de profil, a remarcat faptul că ADI este un instrument la îndemâna APL, care trebuie să contribuie eficient la dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor mai calitative și mai aproape de cetățeni, iar problemele care persistă, inclusiv cele legate de formalitățile de constituire și funcționare ale ADI urmează a fi soluționate, pentru impulsionarea și continuitatea procesului.
Expertul CALM, Igor Cristal a remarcat că Legea nr. 17/2023 este una destul de birocratică pentru o activitate facilitară a noilor ADI, inclusiv prevede mai multe mecanisme cum ar fi obligativitatea a cel puțin trei cenzori și auditul anual al activității, care vor adăuga complexitate funcționării ADI, în special că membrii consiliilor de administrație și cenzorii ADI vor avea o activitate neremunerată, în contrast cu activitățile obișnuite remunerate ale reprezentanților statului sau APL în consiliile de administrație ale întreprinderilor și societăților comerciale pe care le fondează statul sau APL. De asemenea, expertul CALM a propus precizarea în lege a aspectelor legate de participarea funcționarilor publici din APL în activitatea ADI (cu excepția reprezentării în consiliile de administrație), inclusiv pentru evitarea unor posibile conflicte de interese, dar și pentru asigurarea eficacității activității, atât a funcționarilor publici, cât și a ADI, în special, activitățile care sunt specifice funcționarilor publici.

Imprimare