Amenajarea și dotarea terenului Școlii de Artă cu scenă în aer liber din orașul Cricova a devenit posibilă grație implicării administrației publice locale. Unul dintre obiective a fost de a încuraja participarea într-un mediu sigur și modern a celor 500 de elevi și copiilor refugiați din Ucraina care și-au găsit liniștea în această localitate a Republicii Moldova. Totodată, APL din Cricova și-au propus să stimuleze coeziunea socială, incluziunea și reziliența și să ofere copiilor accesul echitabil la programe de activități, datorită amenajării cu foișoare și scenă cu bănci în aer liber unde, alături de tânăra generație din comunitate și refugiații sunt integrați în activitățile culturale din cadrul Școlii de Arte. Datorită acestei inițiative, în programul destinat taberei de vară au fost organizate mai multe activități menite să încurajeze relaționarea copiilor prin acțiuni de divertisment, programe artistice, competiții culturale și sportive în parteneriat cu instituțiile publice din localitate.
„Cei 58 de refugiați din Ucraina stabiliți temporar la Cricova au nevoie de ajutor și acesta a fost oferit la timp de către Congresul Autorităților Locale din Moldova și Un Women Moldova”, ne spune primarul Valentin Guțan. Alesul local a specificat că în afară de amenajarea și dotarea terenului Școlii de Artă, sprijinul a constat și în asigurarea refugiaților cu produse alimentare și de igienă. „ Cei mai mulți dintre refugiați sunt femei, copii și persoane în etate. Reieșind din realitățile existente, acest suport este foarte important pentru semenii noștri care au fost impuși de circumstanțe să-și părăsească locuințele și țara natală”, a menționat Valentin Guțan.
Suportul pentru refugiații din Ucraina stabiliți în orașul Cricova a devenit posibil grație unui acord de parteneriat dintre Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) și UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în cadrul proiectului „Sporirea rezistenței comunităților locale afectate de criză – membre ale Congresului Autorităților Locale din Moldova și populația refugiată, în special femei, prin inițiative comunitare, coeziune socială, dezvoltare a capacităților și dialog”.
În cadrul acestui proiect a fost prevăzut suportul a 7 comunități țintă ce găzduiesc refugiați, membre CALM (municipiul Comrat, orașele Ștefan Vodă, Briceni, Anenii Noi, Cricova și satul Selemet, Cimișlia și comuna Ștefănești, Florești pentru a pentru a răspunde nevoilor comunităților gazdă și ale refugiaților în contextul crizei refugiaților precum și consolida capacitățile femeilor refugiate și ale femeilor din Moldova să participe la răspunsul umanitar eficient și incluziv.