Vineri, 4 octombrie, experții CALM au avut o întrevedere cu reprezentanți ai Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Printre subiectele abordate au fost etapa la care se află reforma de descentralizare, dar și inițiativele  Guvernul în această privință, temele abordate de CALM în cadrul întrevederilor cu reprezentanții Guvernului, documentele strategice aprobate recent care prevăd prioritățile în procesul de descentralizare, dar și reforma APL.

CALM a informat reprezentanții SDC despre aprobarea programului de activitate al Guvernului RM în cadrul căruia au fost incluse marea majoritate a acțiunilor promovate de CALM de o lungă perioadă de timp. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a anunțat că experții din cadrul instituției pe care o reprezintă au lucrat împreună cu Guvernul, cu Cancelaria de Stat și Ministerul Finanțelor la măsurile concrete ce urmează a fi implementate și care au fost incluse în Planul de Acțiuni al Executivului. „La moment lucrăm la politica bugetar-fiscală pentru anul 2020, sperăm că în documentele strategice vor fi reflectate toate măsurile pe care le propunem.

Un alt subiect abordat a fost privind dialogul dintre administrația publică centrală și CALM și dacă există impedimente în acest proces. Experții CALM au apreciat pozitiv dialogul instituționalizat existent după schimbările recente pe scena politică de la Chișinău, anunțând că participă periodic la întrevederi cu reprezentanți ai Parlamentului și ai Guvernului. Coordonatorul de programe în cadrul CALM Alexandru Osadci a menționat că CALM și Guvernul lucrează împreună asupra unor subiecte concrete. „Mai mult decât atât, există unele inițiative legislative înregistrate în Parlament, autori fiind unii deputați, care prevăd obligarea prin Lege a Parlamentului și Guvernului de a consulta CALM-ul atunci când sunt vizate interesele autorităților locale, a declarat Alexandru Osadci. CALM și-a manifestat speranța că rezultatele acestor cooperări cu reprezentanții guvernării vor fi implementarea în practică a tuturor obiectivelor de interes pentru APL.

Cât privește reforma administrativ-teritorială din RM, CALM a afirmat că poziția Guvernului referitor la acest subiect poate fi identificată în trei documente principale: Programul de activitate al Guvernului, Planul de Acțiuni al Guvernului și acordul de colaborare dintre blocul ACUM și PSRM. În toate aceste documente este menționat despre reforma administrativ-teritorială prin amalgamarea voluntară a comunităților. Viorel Furdui a specificat faptul că poziția CALM-ului coincide, în linii mari, cu abordarea Guvernului în cazul acestui subiect. „În condițiile în care reforma administrativ-teritorială nu este una prioritară și nu există un consens în această privință a tuturor părților interesate, amalgamarea voluntară rămâne singura soluție în cazul reformei administrativ-teritoriale. Sunt mai multe exemple de experiență bună, dar mai ales nefericită în acest domeniu, mai ales în Europa de Sud-Est, de care trebuie să ținem cont.

Poziția CALM-ului este că primele trei elemente în elaborarea acestei reforme trebuie să fie: elaborarea cadrului normativ, a ghidurilor, manualelor pentru autoritățile locale, identificarea instrumentelor de motivare pentru amalgamarea voluntară, inclusiv prin susținerea financiară din partea partenerilor internaționali pentru amalgamarea comunităților, dar și informarea populației și a APL despre beneficiile amalgamării voluntare. Dacă toate aceste condiții vor fi respectate, atunci acest proces cu siguranță va avea o dinamică pozitivă.

De asemenea, expertul CALM Alexandru Morcov a adus în discuție unele inițiative ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului privind aprovizionarea cu apă a cetățenilor. „Asemenea fonduri există și sunt funcționale în mai multe state ale UE. Cu toate acestea, în Republica Moldova existența unor asemenea fonduri gestionate de către APC au fost discreditate prin politizarea lor excesivă și distribuirea inechitabilă a acestora. În acest sens se impune o nouă abordare în colectarea și gestionarea resurselor financiare acumulate pentru investițiile capitale în diverse domenii.”

În strânsă colaborare cu partenerii naționali și internaționali, SDC în Moldova susține, prin intermediul programelor și proiectelor de asistență tehnică, procesul de implementare a reformelor, dezvoltarea instituțiilor statului, îmbunătățirea calității și lărgirea accesului populației la servicii publice de calitate în domeniile: sănătate, apă și sanitație și migrație.

Un nou proiect al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare destinat APL este la etapa de pregătire, iar începând cu anul 2020 va fi lansat cu activități concrete, inclusiv în domeniul investițiilor capitale. În cadrul proiectului sunt preconizate intervenții atât la nivelul politicilor de descentralizare, dar și suport pentru comunități, inclusiv soft, asistența tehnică, transfer de cunoștințe, etc. CALM va fi unul dintre partenerii proiectului.

Serviciul de Comunicare al CALM





Imprimare