O echipă de experți din Germania a selectat raionul Anenii Noi pentru implementarea conceptului de autonomie energetică locală. Ideea nu este nouă, astfel că în câteva regiuni ale lumii, există localități independente energetic datorită utilizării surselor de energie regenerabilă.
Raionul Anenii Noi a fost selectat de o echipă de experți din Germania pentru implementarea conceptului de autonomie energetică locală. „Acest concept a fost abordat în cadrul evenimentului Moldova Eco-Energetică, în luna decembrie a anului trecut. În scurt timp el va fi lansat de către guvern în calitate de concept național. Am avut discuții cu reprezentanții regiunii Kassel din Germania care au selectat raionul Anenii Noi, pentru implementarea conceptului de autonomie energetică locală în Republica Moldova. Am ajuns la înțelegerea ca ei să propună măsurile și activitățile necesare în acest raion pentru a asigura o independență energetică sau chiar să vină cu o finanțare”, a declarat pentru AGORA Directorul Agenției pentru Eficiența Energetică, Mihail Stratan.
El mai spune că germanii au început procesul de implementare a conceptului de autonomie energetică locală din 1992 și la acest concept se muncește până în prezent. De exemplu Orașul Wolfhagen, a reușit să fie independent 100%, din punct de vedere energetic, ba chiar și să vândă excesul de energie. În astfel de proiecte este important ca locuitorii comunității să dorească implementarea tehnologiilor respectiv, menționează directorul Agenției pentru Eficiența Energetică.
În orășelul german Wolfhagen au fost construite parcuri eoliene, fotovoltaice și centrale pe biomasă. Energia regenerabilă produsă este suficientă pentru cele 3 mii de case ale urbei. Locuitorii orașului Wolfhagen sunt acționari la unele întreprinderi producătoare de energie verde, astfel ei beneficiază de energie la prețuri reduse și chiar de dividende.
De obicei pentru astfel de proiecte sunt selectate regiuni mai mici, unde industria este slab dezvoltată și lipsesc consumatorii mari de energie.
Samsoe: Insula daneză care a devenit independentă energetic în 10 ani.
Din anii 70’ guvernul danez a decis să reducă dependența de combustibilii fosili și să mizeze pe energia regenerabilă. Astfel, energia produsă din surse regenerabile beneficiază de impozite mai mici, în timp ce pentru combustibilii fosili acestea au fost majorate. În aceste condiții industria și consumatorii casnici sunt stimulați să facă economii, utilizând energia verde.
În 1997 Ministerul Mediului din Danemarca a anunțat un concurs de selectare a unei insule care să devină independentă energetic. În final, proiectul propus de administrația insulei Samsoe a câștigat concursul.
În zece ani (1997-2007) insula Samsoe, cu o populație de 3700 de locuitori, a reușit să devină total independentă energetic, iar 100% din energia produsă să fie din surse de energie regenerabilă. Pentru a atinge acest scop administrația insulei a cheltuit 55 milioane de euro. În proiect nu au fost utilizate tehnologii de vârf, ci doar cele disponibile pe piață la momentul respectiv.
Casa unui locuitor de pe insla Samsoe
Implementarea strategiei a adus mai multe locuri de muncă pe insulă și a dezvoltat semnificativ economia locală. Pe această insulă vin turiști din toată lumea, care sunt atrași de modelul autosuficient de dezvoltare a comunității.
Pe Samsoe autoturismele electrice pot fi alimentate gratuit.
Pe insulă au fost construite centrale termice care utilizează doar biomasă locală. La una din centrale este utilizată o centrală pe biomasă conectată în paralel cu colectoare solare. Acestea din urmă asigură 25% din puterea termică a centralei, reducând consumul de biomasă.
Locuitorii insulei sunt acționari la mai multe parcuri eoliene și fotovoltaice. Acțiunile investite în aceste active aduc un profit mai mare decât cel oferit de depozitele plasate în băncile europene.
Atunci când se iau decizii importante, autoritățile locale organizează consultații cu locuitorii insulei. În unele cazuri investitori nu au reușit să implementeze proiectul, fiindcă locuitorii din zona s-au opus demarării proiectului.
Locuitorii insulei Samsoe remarcă faptul că pentru a obține independența energetică este necesară implicarea întregii comunități și dorința de a schimba lucrurile spre bine. O parte din surse financiare pot proveni chiar din partea comunității. Astfel, locuitorii zonei respective vor avea cel mai mare interes pentru ca proiectul să fie unul de succes.
Acest articol a fost realizat în urma vizitei de studiu în Danemarca organizate de Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie din Moldova, INBIOM (Danish Innovation Network for Biomass) şi Programul Enterprise Europe Network.