Pe data de 28 martie 2018, a avut loc prezentarea proiectului pilot ”Crearea Centrului Regional de Informare și Sprijin pentru Afaceri în UTA Găgăuzia, Republica Moldova”, în cadrul unui eveniment unde au fost prezentate proiectele de dezvoltare social-economică a UTA Găgăuzia, susținute de Uniunea Europeană.  

Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia a primit o finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene în mărime de circa 428 mii Euro pentru implementarea proiectului pilot în cadrul Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică (M4EG). Valoarea totală a proiectului este de 516 172 Euro

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la îmbunătățire calității vieții  locuitorilor  din regiunea UTA Găgăuzia, dezvoltarea economică locală, sporirea competitivității mediului de afaceri și a sectorului IMM din Găgăuzia prin creșterea oportunităților economice și a unui mecanism de sprijinire a afacerilor accesibil antreprenorilor. În același timp, administrația publică locală își va consolida rolul său ca facilitator activ al creșterii economice și incluziunii. Durata de implementare a proiectului este de 24 luni.

La evenimentul organizat în incinta Universității de Stat din Comrat au participat prim-ministrul Pavel Filip, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, reprezentanții autorităților regiunii, precum și beneficiarii proiectelor finanțate de UE în Găgăuzia – primari, antreprenori și locuitori. După cum a afirmat șeful Delegației UE în Moldova: ”UE este determinată să susțină dezvoltarea economică a regiunii prin sprijinirea Întreprinderilor Mici și Mijlocii și dezvoltarea afacerilor. Drept consecință, aceasta duce la crearea locurilor de muncă și la creșterea nivelului de trai al cetățenilor”.

Evenimentul a culminat cu înmânarea plăcii comemorative pentru proiectul pilot de către Ambasadorul UE către Bașcanul Găgăuziei.

În cadrul ”expoziției proiectelor”, cei peste 200 de participanți la eveniment au avut posibilitatea să viziteze standul Inițiativei M4EG și să cunoască mai multe despre activitățile proiectului. Majoritatea participanților au fost reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, Agenției de Dezvoltare Regională din Găgăuzia, ONG-uri și ÎMM-uri care beneficiază de sprijin din partea UE, infrastructuri de sprijin în afaceri și parteneri de dezvoltare.

 

Imprimare