Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM)  a organizat vineri, 2 noiembrie, ședința Consiliului de Administrare al CALM în cadrul căreia a fost prezentat noul Proiect de Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. La eveniment au participat reprezentanți ai APL și ai Cancelariei de Stat, dar și experți ai CALM.

Scopul ședinței a fost de a identifica opiniile membrilor CALM referitor la acest proiect de lege important și așteptat de către toate categoriile de funcționari din administrația publică locală și care poate influența foarte mult situația din cadrul APL în ceea ce privește păstrarea, dar și atragerea specialiștilor în acest domeniu.

Membrii CALM au afirmat că această Lege are unele lacune de ordin conceptual, iar o primă constatare a fost că se centralizează sistemul de salarizare în domeniul dat și nu se ține cont de principiile de funcționare și administrare a APL, cum ar fi autonomia financiară, organizațională ș.a. Angajații în domeniul APL au considerat că la elaborarea acestui proiect nu s-a ținut cont nici de faptul că autoritățile locale nu sunt în relații de subordonare în raport cu autoritățile centrale, bugetele locale sunt separate de cel central, iar APL beneficiază de autonomie locală.

Totodată, trezește suspiciuni modul în care au fost stabilite diferite nivele de salarizare. Unii participanți au specificat că pot fi cazuri când unii angajați care se află în subordinea autorităților cu funcții de conducere pot fi remunerați mai bine decât conducătorii.

De asemenea, reprezentanții APL s-au arătat nedumeriți de graba cu care se dorește aprobarea acestei Legi, dar și de modul netransparent al elaborării proiectului, fără implicarea tuturor celor interesați.

Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni a declarat că responsabilii de implementarea proiectelor de dezvoltare în comunitățile locale trebuie să beneficieze de sporuri salariale, astfel încât aceștia să fie motivați să muncească cu dăruire.

Ion Diacon, secretarul preturii sectorului Botanica a municipiului Chișinău a afirmat că în gestiunea instituției pe care o reprezintă sunt 200 de mii de oameni și cu toate acestea va fi mai prost remunerat decât secretarul unui raion cu câteva zeci de mii de cetățeni.

Alexei Burlacu, primarul comunei Rogojeni, Șoldănești a menționat că în localitatea sa la unele întreprinderi sunt paznici cu salarii mai mari decât a primarului. „Din considerente economice deja e mai bine să fii paznic, această categorie de angajați lucrează 8 ore și apoi beneficiază de odihnă iar noi, atunci când este nevoie, putem lucra și 24 de ore.

Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița, raionul Ștefan Vodă consideră că acest proiect de lege pare a fi unul ambițios deoarece implică foarte multe cheltuieli publice. „Se spune că aceste cheltuieli vor fi acoperite din supra încasările care vin de la Serviciul Vamal și de la Fisc. Totuși, se constată o discrepanță între funcțiile finanțate de la bugetul de stat de până la implementarea acestui sistem nou de finanțe publice locale. Sunt și unele întrebări legate de acoperirea cheltuielilor pentru bugetele locale pentru anul viitor. De asemenea, pentru luna decembrie trebuie să fie asigurate facilitățile Legii vechi pentru acest an bugetar. Nicolae Tudoreanu  și-a exprimat speranța că în cadrul audierilor care au loc în aceste zile vor fi făcute compromisurile necesare și noua Lege va motiva oamenii competenți să vină în sistem. „Este nevoie de o concurență reală în ocuparea funcțiilor publice, pentru că numai atunci vom avea rezultate bune în administrația locală.

Roman Vitiuc, șef al Direcției Audit Intern din cadrul Primăriei municipiului Chișinău a fost de părere că discuția a fost una constructivă și speră că va fi asigurat un nivel demn de salarizare pentru personalul angajat în funcțiile publice.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a dat asigurări că toate propunerile discutate în cadrul întrunirii se vor regăsi în Avizul CALM privind îmbunătățirea proiectului respectiv. „Este necesar de a păstra garanțiile sociale dobândite prin Legile anterioare, în special dreptul funcționarilor publici și a demnitarilor din cadrul APL de a avea prime în cuantumul stabilit anterior. De asemenea, este important de a păstra mecanismul stabilit recent de Parlament privind simplificarea procedurii de acordare a acestor premii, eliminarea discrepanțelor dintre diverse categorii, de exemplu, se atestă o diferență prea mare între primarii orașelor de reședință și conducătorii autorităților locale de nivelul II. Sperăm că această diferență va fi, cel puțin, micșorată. În același timp, este necesar de a introduce modificări în ceea ce privește asigurarea din bugetul de stat a minimului necesar a acestor majorări.

CALM consideră că toate aceste modificări nu necesită mare efort și nici cheltuieli semnificative, dar care ar aduce plus valoare și ar motiva specialiștii calificați să dorească să activeze în cadrul APL, iar pe funcționarii angajați să nu părăsească sistemul.

Departamentul de Comunicare al CALM















































Imprimare