Cabinetul de miniștri a aprobat, vineri, 10 aprilie 2020, proiectul de lege pentru ratificarea contractului de finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind implementarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova.

Contractul reprezintă un împrumut-cadru pentru acordarea suportului în implementarea Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor solide, în valoare totală de 100 milioane de euro, prima tranșă a împrumutului fiind în valoare de 25 mln. de euro.

Ratificarea Contractului de Finanțare va permite inițierea procesului de accesare a finanțării pentru dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor conform standardelor UE, care prevede construcția poligoanelor de depozitare a deșeurilor, stațiilor de transfer, de sortare și compostare a deșeurilor biodegradabile, inclusiv , alte facilități ca parte a sistemului integrat de management al deșeurilor, în scopul asigurării populației cu servicii moderne la nivel regional și soluționării problemelor de mediu.

Suportul financiar va contribui la crearea unei infrastructuri moderne de management integrat al deșeuriror, axat pe economia circulară  în scopul reîntoarcerii în circuitul economic a deșeurilor care pot crea o piață a materiei prime secundare pentru Republica Moldova (sortarea pe fracții a deșeurilor recicrabile), inclusiv și creșterea economiei nalionale ca urmare a dezvoltării sectorurui de reciclare și valorificare a deșeurilor, care va conduce la creșterea nivelului calitații factorilor de mediu (apelor subterane și de suprafața, a solului și aerului), inclusiv și calității vieții populaiței ca umare a lichidării gunoiștilor neautorizate și dezvoltării serviciilor echitabile pentru colectarea deșeurilor la nivel regional.

Investițiile primei tranșe for fi orientate în Regiunile de Management al Deșeurilor nr.1, 5 și 8 (RMD 1 – Cantemir, Cahul, Taraclia, Comrat; RMD 5 – Ungheni, Nisporeni, Călărași; RMD 8 – Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni) din cele 8 RMD care sunt pregătite pentru lansarea proiectelor de infrastructură de management al deșeurilor. Pentru prima etapă ca proiect pilot a fost selectată RMD 5 – Ungheni, Nisporeni, Călărași, pentru demararea acțiunilor de pregătire a platformei pentru accesarea investiției.

Notă: Contractul de Finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind implementarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova a fost semnat în octombrie 2019 (H.G. nr. 475 din 18 octombrie 2019). Ratificarea împrumutului-cadru va oferi și componenta de grant, care va fi acoperită din contul granturilor din partea altor donatori externi, concomitent va fi reflectat în bugetul de stat începând cu anul 2021.

 

Imprimare