Infrastructura raionului nostru se dezvoltă rapid în ultimii ani. Totul datorită numeroaselor proiecte implementate deja de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru printre care accesul la apă potabilă şi canalizare pentru locuitorii oraşului Nisporeni, dar şi ai comunei Vărzăreşti, construcția depozitului pentru deșeuri, precum și reabilitarea a mai multor porţiuni de drum. Alte două proiecte ale Agenţiei, care încă sunt în derulare sunt cel ce ţine de eficienţa energetică în spitalul raional, dar și construcția complexului sportiv.

Renovarea capitală a principalului stadion din orașul Nisporeni face parte dintr-un proiect mai amplu, implementat încă în anul 2017 și are drept scop dezvoltarea turismului în centrul ţării. Lucrările de construcție a complexului sportiv sunt în plină desfășurare.

”Este un stadion care Consiliul Raional, adică beneficiarul acestui proiect vrea să-l certifice, categoria a treia, UEFA. Aici este reconstrucția tribunelor, tribune noi, construcția sălii polivalente, construcția blocului auxiliar, construcția unei parcări. Este un complex sportiv care, cred că va fi benefic nu numai pentru raionul Nisporeni, dar va fi benefic și pentru raionalele învecinate,” a menționat  șeful Secției Managementul Proiectelor din cadrul ADR Centru, Oleg Secrieru.

Potrivit proiectului, arena modernă va avea o capacitate de şase mii de locuri și va fi dat în exploatare la sfârșitul anului viitor. Costul lucrărilor de renovare a complexului sportiv din Nisporeni este de aproximativ 80 de milioane de lei. Dintre care 45 de milioane au fost alocate de către Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar restul banilor de Consiliul Raional.

”La moment lucrările decurg conform graficului de execuție. Agenția de Dezvoltare Centru efectuează vizite de monitorizare, evident ședințe de lucru se execută la șantier, există om în teritoriu, adică responsabilul tehnic, conform legii calității în construcții, răspunde de calitatea, adică omul Agenției. Sperăm să meargă lucrările în continuare atât de bine și să avem finalitatea acestui proiect în 2020,” a afirmat șeful Secției Managementul Proiectelor din cadrul ADR Centru, Oleg Secrieru.

Un alt proiect implementat cu succes de către Agenția de Dezvoltare Regională  Centru este Îmbunătățirea Eficienței energetice a Spitalului Raional, care a ajuns pe ultima sută de metri. Costul total al proiectului este de circa 12 mln de lei, bani oferiţi de către Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

”În cadrul acestui proiect am schimbat geamurile, ușile, s-a termoizolat fațada exterioară, s-a termoizolat etajul tehnic, s-a termoizolat subsolul, anvelopa întregime a clădirii pentru a reduce costul consumului energiei în cadrul spitalului. Este un proiect implementat pe parcursul anului 2018-2019, este implementat la circa 95%, finalizarea acestui proiect urmează să fie realizată, adică terminarea lucrărilor în luna mai,” a specificat  șeful Secției Managementul Proiectelor din cadrul ADR Centru, Oleg Secrieru.

Și pacienții recunosc că Spitalul Raional este acum de nerecunoscut.

”Se găsește ca un spital foarte îngrijit, foarte bun, e o plăcere să vii să te tratezi întrânsul. E luminos, e curat.”

”Aspectul este cu totul altul, față de anul trecut că tot am stat în spital, e cu mult mai plăcut. Chiar și bunăstarea în spital e schimbată, mai pe scurt cu totul e mai bine față de anul trecut.”

”Sigur că s-a schimbat, sălile sunt frumoase, totul e curat. Față cum era, acum e mult mai frumos și curat.”

”E tare frumos, s-a schimbat, uitați-vă ce frumusețe s-a făcut. Nici nu ne-am așteptat la așa ceva. E bun. Cum a fost – urât se arăta, dar acum e tare frumos. ”

Costul proiectului privind accesul la apă potabilă şi canalizare pentru locuitorii oraşului Nisporeni, dar şi ai comunei Vărzăreşti a fost de aproape  nouă milioane de lei, iar  construcția depozitului pentru deșeuri – 12 milioane de lei. De asemenea, datorită ADR Centru, anul trecut a fost amenajat şi parcul de la Mileşti. Astfel, pentru reconstrucția aleilor, instalarea urnelor de gunoi și a băncilor au fost valorificate aproape două milioane de lei, bani de asemenea oferiţi de Fondul Național de Dezvoltatre Regională.

Imprimare