În cadrul Programului Național „Satul European”, în localitatea Scoreni din raionul Strășeni, vestită prin meșterii săi de polobocari, a fost realizat un proiect demn de Cartea Recordurilor. Acolo a fost construit un butoi gigantic care va găzdui Complexul Muzeal al satului, precum și o sală de expoziții și de degustare a vinurilor. Tot în acest Complex vor fi primiți oaspeții care vor vizita localitatea cu prilejul unor evenimente importante pentru comunitate.

Polobocul, ce se dorește a fi cel mai mare din lume, are dimensiuni uriașe: înălțimea de 11 metri, lățimea de opt metri și un volum de 250.000 de litri. De asemenea, a fost construit un atelier de confecționare a poloboacelor, unde meșterii populari din regiune vor organiza masterclass-uri pentru localnici și turiști. Participanții la lecțiile de meșteșuguri vor putea cumpăra butoaiele confecționate de ei. În cadrul proiectului a fost amenajată întreaga zonă din jurul acestui monument arhitectural.

Tot acolo a fost instalată o scenă mare pentru desfășurarea diferitelor activități culturale și artistice  prilejuite de Hramul satului sau de festivaluri naționale și internaționale. În aceeași zonă a fost construită o parcare auto.

Potrivit primarului din Scoreni, Svetlana Tabacari, prin acest proiect se dorește repunerea în valoare a tradițiilor meșteșugărești seculare și promovarea turismului rural.

“Butoiul reprezintă localitatea noastră, Scoreni, unde de sute de ani gospodarii satului confecționează butoaie din lemn, care în ultimii ani au ajuns să fie exportate în țări precum Franța, Portugalia sau Canada. Ne dorim să dezvoltăm această artă meșteșugărească pentru a atrage tinerii să continue tradițiile strămoșilor noștri în confecționarea butoaielor din lemn. Prin aceste inițiative, ne propunem să devenim mai atractivi pentru turiști și să stimulăm investițiile în localitate.

Beneficiari ai proiectului vor fi cei peste 3800 de locuitori ai satului, turiștii care vor vizita localitatea, cei 36 de meșteșugari și colecționari din regiune care au acum acces la infrastructura renovată, precum și locuitorii satelor învecinate.

Administrația locală își propune să includă satul Scoreni în traseul turistic Căpriana – Condrița – Ialoveni. Valoarea totală a proiectului a depășit 2,8 milioane de lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Imprimare