În Sipoteni, Călărași sunt 7500 de locuitori și un primar care intenționează să creeze toate condițiile necesare unei comunități moderne. Chiar dacă suntem în această perioadă de criză cauzată de răspândirea COVID-19, localitatea Sipoteni deja a câștigat patru proiecte mari. În ce domenii vor fi aceste investiții aflăm de la alesul local la al treilea mandat Vasile Rață.
Nu este pentru prima dată când câștigați un grant din partea PNUD Moldova…
Vasile Rață: Prima colaborare pe care am avut-o cu PNUD Moldova și Elveția a fost privind extinderea rețelelor de canalizare, în cel de-ai doilea proiect am reușit să evacuăm o gunoiște din centrul satului. Recent, am obținut o nouă victorie pentru Sipoteni. Împreună cu PNUD Moldova, patru agenți economici și băștinașii noștri ne propunem să dezvoltăm sectorul agrotursitic din localitate. Unul dintre agenții economici are o fermă de ovine și caprine de rasă și circa 150 de stupi de albine, altul este preocupat de vinărit și planifică să creeze condiții pentru cazarea turiștilor, ceilalți doi agenți economici intenționează să dezvolte zone de agrement în localitate, cu bazin de înot, căsuțe, etc. Astfel, ne propunem să încurajăm agenții economici din comunitățile locale să se dezvolte, fiind cunoscut faptul că noi, primarii, până acum ne axam mai mult pe proiecte sociale, de reparație a instituțiilor preșcolare și școlare, a drumurilor, fără a reuși să atragem atenția cuvenită oamenilor care vor să dezvolte afaceri în comunitate. Ne dorim ca aceștia să fie motivați să-și dezvolte activitățile în localitățile noastre. În afară de aceasta, acest lucru înseamnă și locuri noi de muncă.
Sipoteniul are sistem de canalizare funcțional?
Vasile Rață: Sistemul de canalizare este funcțional în Sipoteni. Am beneficiat în 2014 de un proiect susținut de Fondul Ecologic și am construit stația de epurare cu capacitatea de 300 metri cubi, capabilă să deservească tot satul, tot atunci am construit șapte stații de pompare și 20 km de rețele. În cadrul primului proiect susținut de PNUD Moldova am reușit să construim încă 1,5 km de rețea (suma de care am beneficiat fiind de 10 000 dolari). Pentru că avem un sat mare, cu 7500 de locuitori, în total este nevoie de a construi circa 40 km de rețele. Deocamdată nu toată comunitatea beneficiază de acest serviciu de canalizare, dar o bună parte, plus toți agenții economici și toate instituțiile bugetare.
Se obțin greu aceste proiecte sau este un proces obișnuit?
Vasile Rață: Noi urmărim cu atenție toate propunerile de proiecte și încercăm să aplicăm. De exemplu, anul acesta, în această perioadă critică de pandemie am accesat patru proiecte importante pentru Sipoteni. Cu susținerea GIZ, suntem la etapa de a beneficia de un tractor care ne va ajuta să evacuăm deșeurile menajere din comunitate. Anul acesta localitatea noastră a fost desemnată „Capitala Tineretului 2020″. Suntem câștigătorii proiectului DAR 1+3, susținut de Guvernul RM și care va fi direcționat pentru extinderea rețelelor de canalizare cu încă 3 km. De asemenea, executăm lucrări de reparație a stadionului de minifotbal, etc.
De ce depinde obținerea unor asemenea proiecte, de echipă, de hărnicia primarului, de noroc…?
Vasile Rață: Cred că depinde de voința oamenilor care reprezintă APL dintr-o localitate. Întotdeauna vei reuși dacă cu adevărat dorești să obții ceva, dar dacă aștepți să-ți cadă mană cerească atunci nu cred că se va întâmpla ceva deosebit.
Ce obiective mai aveți pentru localitate?
Vasile Rață: Am extins rețelele de aprovizionare cu apă pe tot teritoriul localității și muncim pentru a finisa construcția rețelelor de canalizare. În Sipoteni avem peste 100 de km de drumuri locale și după toate aceste lucrări trebuie să ne axăm pe atragerea investițiilor pentru drumuri.
Vă mulțumim!
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM