Iurie Radu este primar la al doilea mandat în satului Rădulenii Vechi, Florești. Consideră că din cauza birocrației existente încă nu s-a reușit construcția apeductului din localitate. Este convins că în cazul în care măcar în centrele raionale vor fi create locuri de muncă atunci celelalte probleme vor fi mult mai ușor de soluționat.

Faptul că ați candidat pentru al doilea mandat înseamnă că ați făcut față provocărilor din primii patru ani de activitate?

Iurie Radu: Îmi propun să finisăm unele proiecte. De exemplu, construcția apeductului a început până la mine, iar eu am continuat lucrările. Avem contract cu Ministerul Mediului, dar știți cum sunt finanțările de la stat și, din păcate, încă din 2013 se lucrează la acest proiect. Suntem în 2020 și încă facem apeduct. Doar în primul meu mandat de activitate la Ministerul Mediului s-au schimbat câțiva miniștri.  Pe timpul Guvernului Maia Sandu, la 21 iunie, am depus procesele verbale pentru recepția lucrărilor în sumă de 800 mii de lei, acestea au fost achitate tocmai pe 21 octombrie, după alegerile locale și astfel am pierdut cinci luni. Pentru acest an avem circa trei milioane de lei care, pentru a-i putea valorifica, trebuie transferați la timp.

Un primar mereu are de învățat câte ceva nou…

Iurie Radu: Da, un mandat de patru ani înseamnă prea puțin timp la dispoziție pentru a produce schimbări esențiale. Venind în această funcție îmi părea că voi face foarte multe, probabil fiecare coleg așa crede până ajunge primar.  Totuși, după ce câștigi în această competiție înțelegi că din cauza unor legi ai mâinile legate. Nu vom reuși prea multe atât timp cât nu avem o descentralizare adevărată. Trebuie să ne dați voie nouă, APL, să soluționăm problemele așa cum știm noi mai bine. Nu este corect să se considere că noi trebuie să facem tot, dar totuși  cineva să ne spună ce și cum trebuie să facem. Noi trebuie să putem lua decizii. Pe perioada celor patru ani de activitate am avut foarte multe controale și rar când venea cineva să-ți dea un sfat despre cum să procedezi corect sau să te atenționeze că într-un caz sau altul nu este bine. Până a deveni primar am activat în mai multe domenii și credeam că le cunosc pe toate, dar nu este așa. Am făcut studii și la Academia de Administrare Publică din Chișinău. Învățăm foarte multe în perioada activității, întrebăm colegii, mai avem seminare care înseamnă foarte mult pentru noi.

Ce vă doriți să realizați în acest mandat?

Iurie Radu: Nu am stabilit multe obiective. Îmi propun să finalizez construcția apeductului, să iluminăm dar și să reparăm cât mai multe drumuri. Având aceste lucrări făcute sper că lumea nu va mai pleca din sat. Uneori ne gândim că nu avem pentru cine face drumuri sau construi apeduct. Sper că vom reuși să atragem și unele investiții pentru a opri migrația oamenilor, dar primăria nu poate face singură acest lucru, este nevoie de o strategie a țării. Ea există, eu tot am făcut strategia satului ghidându-ne de cea a țării, aceasta însă rămâne pe hârtie. Măcar în centrul raional trebuie deschise locuri de muncă. Dacă vom avea locuri de muncă, celelalte probleme vor deveni mult mai ușor de soluționat.

Vă mulțumim!

Imprimare