Stela Onuțu este prima femeie primar a orașului Glodeni. La începutul activității sale credea că într-un an va reuși să soluționeze toate problemele din localitate, în scurt timp însă a înțeles că mandatul unui ales local trebuie să dureze nu patru, dar măcar șase ani.

Locuitorii orașului v-au acordat votul de încredere pentru cel de-al doilea mandat…

Stela Onuțu: Este o nouă șansă de a face ceva util pentru localitatea mea. Sunt la fel de multe provocări doar că, probabil, le abordez altfel.  Votul de încredere al cetățenilor mă motivează iar eu i-am asigurat de faptul că vom continua să realizăm obiectivele inițiate în 2015.  La începutul primului mandat credeam că voi face totul într-un singur an și în ceilalți trei nu voi avea nicio preocupare, realitatea însă e cu totul alta. Consider că mandatul unui primar ar trebui să fie măcar de șase ani deoarece este nevoie de timp pentru a implementa tot ce ne propunem. O altă provocare rămâne a fi promovarea imaginii administrației locale din orașul Glodeni, ne dorim ca cetățenii să conștientizeze că primăria este instituția care soluționează problemele localității lor.

Satele noastre devin pustii, despre aceasta vorbesc mulți primari. Afectează acest fenomen și orașele?

Stela Onuțu: Migrația ne afectează și pe noi. Dacă nu se va întreprinde nimic pentru a stopa acest fenomen, peste ceva timp, chiar și dacă vom avea finanțări, nu vom mai avea resurse umane care să le gestioneze. Există o criză acută de specialiști și nu doar. Din păcate, creierul societății migrează și rămân acei care nu mai pot face față necesităților. Rămân persoanele cu dizabilități, cele în etate, păturile social vulnerabile care au nevoie de susținerea statului.

Bugetul primăriei orașului Glodeni este mai mare în acest an…

Stela Onuțu: Da, datorită modificărilor la distribuirea impozitului pe venitul persoanelor fizice. Chiar dacă soldurile nu sunt de ajuns ne dorim să dezvoltăm infrastructura localității, Glodeniul să devină un oraș mai atractiv, cu scuaruri, parcuri, trotuare amenajate, drumuri reparate.

Agenții economici se implică în realizarea proiectelor care sunt implementate în oraș?

Stela Onuțu: Este foarte greu să motivezi agenții economici sau societatea civilă să se implice.  Uneori am impresia că indiferența ne va ucide. Cu cât mai indiferenți suntem cu atât răcim mai mult relația dintre administrație și cetățean. Nu putem impune agenții economici să întreprindă anumite acțiuni dar îi îndemnăm să presteze servicii de calitate pentru oameni. Și în cazul unor cetățeni sunt rezerve la capitolul educație. Noi recunoaștem care sunt carențele, soluțiile și mergem înainte.

Sunteți un model pentru fiicele Dvs?

Stela Onuțu: Vreau să fiu model pentru fetele mele cu toate că fiecare părinte își dorește ca copiii lui să fie mai buni decât el însuși. Fetele nu vor ca eu să fiu primar deoarece această profesie îmi fură mai tot timpul liber pe care aș putea să li-l acord.

Ce relații aveți cu alte colege primari?

Stela Onuțu: Una bună, de înțelegere și susținere. Cunosc și doamne primar însărcinate care continuă să muncească, le admir pentru că au acest curaj, pentru că indiferent de provocările din perioada mandatului înțeleg că viața continuă iar cel mai de preț dar sunt copiii – comoara prin intermediul căreia ne realizăm și noi. Sper ca societatea să conștientizeze sacrificiul pe care îl facem noi, femeile, fiind în această calitate de aleși locali. Când un bărbat are o femeie puternică alături reușește să înregistreze mai multe rezultate decât în cazul în care este singur deoarece femeia are grijă de casă, de copii, de imaginea soțului. Un bărbat însă nu va reuși să suplinească lipsa unei femei care trebuie să fie mai mult timp la serviciu decât acasă.

Vă mulțumim!

Imprimare