În unsprezece familii din satul Volintiri sunt cazați 52 de refugiați din Ucraina, inclusiv copii. Primarul Ion Hâncu spune că în sat vin mult mai mulți refugiați care fac câte un popas de o noapte- două, după care aleg alte destinații. „Îi cazăm în cadrul Centrului de plasament a copiilor în situații de risc, este baie, bucătărie, sunt toate condițiile necesare, organizăm și anumite întruniri cu ei pentru a-i încuraja și a afla de ce au nevoie.”

Alesul local este recunoscător tuturor care nu au rămas indiferenți față de tragedia prin care trece acum  poporul ucrainean „În cadrul Centrului colectăm ajutoare pentru refugiați. Mulțumim Corpului Păcii, People in Need, Ecovisio și altor organizații care ne ajută foarte mult cu produse de primă necesitate. De asemenea, un grup de persoane din Germania au colectat bani și ne-au rugat să acordăm sprijinul necesar persoanelor care se află acum în localitatea noastră. Liceul teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, de asemenea, a venit cu multe ajutoare și astfel reușim să facem față acestei provocări.”

Potrivit lui Ion Hâncu, în incinta Centrului de Plasament pot fi cazate 20 de persoane, în cazul în care numărul de refugiați va crește, vor fi aduse paturi, saltele și se vor crea condiții de cazare pentru încă 30 de oameni.

„Chiar dacă Republica Moldova este un stat mic, cred că vom reuși să facem față unui nou val de refugiați, pentru că moldovenii sunt săritori la nevoie. Cu toate acestea, sper că partenerii noștri europeni nu ne vor lăsa singuri.”

Fiind la primul mandat, Ion Hâncu constată că într-o perioadă atât de scurtă, primarii au trebuit să facă față pandemiei și acum acestei crize cauzate de războiul din țara vecină. „Nu lăsăm mâinile în jos pentru că dacă nu noi atunci cine se va implica? Ferească Dumnezeu să vină această năpastă și peste noi.” 

Imprimare