Alexandru Țurcan este primarul satului Tocuz, Căușeni. Primul mandat de ales local l-a câștigat în 1999. A revenit în fruntea satului cu peste 4000 de locuitori în 2013, la o distanță de zece ani. Acum este la cel de-al treilea mandat.
Cu susținerea Guvernului României, grădinița din Tocuz a devenit funcțională după mai bine de 25 de ani….
În mandatul anterior a fost renovată și redeschisă grădinița după o pauză de 25 de ani. Cu o capacitate de 280 de locuri, până la instituirea carantinei instituția era frecventată zilnic de 210 – 220 de copii. Acest obiectiv a fost realizat datorită contribuției Guvernului României, susținerii Consiliului raional și a autorităților locale din Tocuz. Reparația drumurilor a fost o altă preocupare a primarului. Astfel, tot după o pauză îndelungată, asfalt proaspăt a apărut pe un km de drum din sat, iar alți circa 15 km au fost reparați în variantă albă. De asemenea, circa 18,5 km de străzi au fost iluminate. „Suntem înfrățiți cu orașul Techirghiol, județul Constanța, România și de doi ani merg la mare în fiecare vară câte 25 de copii din Tocuz. Îi selectăm după rezultatele la învățătură, dar și pe cei din familiile social-vulnerabile.
Din Tocuz oamenii nu pleacă…
Primarul spune că satul nu este atât de afectat de migrație, deoarece locuitorii își iubesc prea mult baștina. „La Tocuz nu descrește numărul populației și natalitatea se menține. Chiar dacă unii pleacă, revin după perioade nu prea lungi și construiesc case, recent s-a deschis o brutărie în centrul satului, avem magazine , baruri, sală de nunți, etc. Doi ani în urmă un antreprenor din Olanda a vrut să deschidă o mini-fabrică. Problema a constat în faptul că fosta clădire a școlii auxiliare este la balanța Direcției de Învățământ a Consiliului raional și autoritățile locale de nivelul I din Tocuz nu au reușit să găsească un numitor comun cu autoritățile locale de nivelul II. „Purtăm negocieri acum cu conducerea raionului și sperăm ca aceste încăperi vor fi transmise la balanța primăriei. Tot în acest mandat Alexandru Țurcan își propune să ilumineze puținele străzi din Tocuz care încă mai stau în beznă, dar și să asfalteze drumul central. „Casa de Cultură nu activează de mai bine de 10 ani și necesită a fi reparată. Am elaborat proiectul tehnic în valoare de 2,5 milioane de lei, sperăm să găsim finanțare pentru ca această instituție să devină funcțională. Despre Congresul Autorităților Locale din Moldova primarul spune că este o asociație care ajută primarii să se realizeze mai ușor.
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM