La 4 august s-au împlinit 575 de ani de la fondarea localității Temeleuți, Călărași. Tot atunci a fost sărbătorit și hramul bisericii din localitate. Primarul localității Zinaida Țurcan a vorbit în cadrul unui interviu pentru calm.md despre schimbările ce au loc în localitatea sa, dacă sunt sau nu locuri de muncă și dacă se întorc băștinașii acasă.
„August este luna concediilor și cred că și din acest motiv la sărbătoarea localității au venit foarte mulți oaspeți, dar și consăteni care s-au stabilit cu traiul în alte țări. Cetățenii care au plecat cândva în Italia și-au luat și copiii și mai greu decid să revină acasă. Totuși, unii dintre consătenii care au plecat în Israel deja au început să se întoarcă.
Zinaida Țurcan este de părere că industria turismul ar putea fi dezvoltată în localitate, în apropiere fiind rezervația Plaiul Fagului, alte păduri, râul Bâc izvorăște în Temeleuți, sunt locuri de o frumusețe aparte. „Consătenii noștri care sunt în străinătate ar putea să invite colegii, prietenii pe care i-au făcut acolo să viziteze Republica Moldova.
Despre Temeleuți, primarul spune că se dezvoltă. „Este a treia localitate din raionul Călărași care are apeductul recent construit pe o lungime de 13 km. Avem sistem de canalizare și stația de epurare, un proiect cu o valoare de 10 milioane de lei. APL încearcă să facă toate aceste lucrări, inclusiv pentru a-i motiva pe oameni să se întoarcă la baștină. Atunci când plecau spuneau că nu au condiții, deja acestea parcă sunt, creăm și locuri de muncă, dar oamenii nu se grăbesc să se întoarcă. De doi ani un antreprenor a deschis 15 locuri de muncă pentru croitorese, femeile au salariul de 5-6 mii de lei, pentru 5 zile lucrătoare. Alte 21 de persoane din localitate lucrează în cadrul unei alte întreprinderi, chiar dacă nu este în sat, important este că oamenii au de lucru, au asigurare medicală și pachetul social. Cred că se poate de lucrat și la noi în țară.
Alesul local a menționat că, din păcate, ajutorul social este acordat și celor care îl merită, dar și celor care nu îl merită și unii încă mai cred că statul este obligat să le dea și nu vor să lucreze.
Cât privește următorul mandat de primar, Zinaida Țurcan nu este convinsă că va candida. „Am venit din domeniul businessului, pentru mine este foarte greu să înțeleg de ce nu continuă descentralizarea, de ce trebuie să mă împrumut de la cineva pentru a face unele transferuri, în cazul celor cu destinație specială pentru instituțiile de educație timpurie trebuie mai întâi să faci ordinul de plată, după care vin finanțările, este o situație în care nu știi cât ai și nici cum să faci. Mie îmi este greu să înțeleg de ce astfel decurg lucrurile.
Primarul de Temeleuți consideră că și cu societatea noastră se întâmplă ceva. „Oricât le-ai da unor oameni, ei nu prețuiesc și vor mai mult. Chiar dacă unii nu fac nimic, ei consideră că primarul, statul sau altcineva sunt datori, obligați să le facă. Nu știu de ce unii cred că săditul sau vopsitul copacilor în localitate este treaba angajaților primăriei, deși aceștia primesc salariul pentru cu totul alte atribuții descrise în fișa de post. Totuși, mă bucur că avem voluntari în cadrul serviciului nou de bibliotecă și facem o echipă bună cu ei – la amenajare, ordine, sădire de flori, ajutăm bătrânii din localitate. Încercăm să dezvoltăm acest spirit de voluntariat, deoarece înainte săreau în ajutor toți vecinii și făceau o adevărată clacă, acum, cu regret, nu știu ce se întâmplă.
Departamentul de Comunicare al CALM