În condițiile în care bugetele austere nu le permit să-și dezvolte comunitățile, autoritățile publice locale din Republica Moldova depun eforturi considerabile pentru a obține fonduri din partea partenerilor statului nostru.
La Selemet, cu susținerea proiectului PNUD Moldova și Elveției, în 2018 a fost dată în exploatare o piață agroalimentară. Pe vremuri un târg cu renume, astăzi activitatea pieței aduce venituri bugetului primăriei și oferă condiții atât pentru producători, cât și pentru cumpărătorii din diverse localități ale Republicii Moldova care își doresc produse agroalimentare crescute la țară, în condiții ecologice. Recent, în cadrul celei de-a doua runde a proiectului PNUD, localitatea Selemet a câștigat 60 000 de dolari pentru a restabili și a include într-un circuit istoric și turistic Valul lui Traian, dar și a tradițiilor din regiunea de sud a Republicii Moldova.
Primarul satului Selemet, Cimișlia, președinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Tatiana Badan este convinsă că satul pe care îl reprezintă dispune de potențial turistic. „În zona noastră Valul lui Traian s-a păstrat. Râul Schinoasa este afluent al Cogâlnicului și trece prin Selemet, avem un muzeu care găzduiește peste opt mii de piese, o parte dintre ele nu se regăsesc nici în muzeele naționale.” Toate aceste obiective turistice, dacă vor fi create condiții prielnice, vor motiva turiștii să vină la Selemet.
Primarul Tatiana Badan este convinsă de faptul că turismul rural reprezintă un potențial de dezvoltare economică, piața agroalimentară, dar și organizarea de câțiva ani a festivalului iProsop fiind exemple incontestabile în acest sens.
Văzând dedicația și dorința autorităților locale de a promova localitatea, mai mulți agenți economici s-au arătat interesați de a participa în cadrul celei de-a doua runde a proiectului PNUD Moldova, unii dintre ei deja reconstruiesc case vechi, transformându-le în pensiuni rurale. Pentru băștinașii care au plecat din Selemet, aceasta nu este prima experiență de colaborare cu autoritățile locale, participarea lor fiind esențială în cazul construcției pieței agroalimentare, dar și în organizarea și promovarea festivalului iProsop.
Din valoarea totală a proiectului de 187 000 de dolari, 60 000 dolari sunt grant din partea proiectului PNUD „Migrație și Dezvoltare Locală”. Pentru realizarea acestui obiectiv au fost conectate mai multe investiții: reparația drumului național ce trece prin Selemet, dar și contribuțiile din partea proiectului DAR care vor fi utilizare pentru restaurarea muzeului din localitate.
Alesul local din Selemet, Cimișlia ne povestește că tot în cadrul acestui proiect va fi amenajată o parcare multifuncțională și construită o scenă de vară. „Parcarea ne va permite ca în perioada zilelor de duminică să putem crea condiții pentru vizitatori pieței agroalimentare din Selemet. De asemenea, aici vom avea posibilitatea să organizăm târguri în aer liber, activități culturale și alte evenimente cu implicarea „API Flora Selemet”, asociație obștească în care se regăsesc toți apicultorii din Selemet. În același timp, lucrăm la promovarea și dezvoltarea brandului local de Selemet și a festivalului iProsop.”
Tatiana Badan consideră că pandemia care s-a abătut asupra lumii întregi ne poate uni în vederea identificării soluțiilor de dezvoltare economică a comunităților pe care le reprezentăm. „Îmi exprim recunoștința față de toți reprezentanții asociației de băștinași, deoarece au depus un efort considerabil pentru a obține aceste rezultate. Totodată, suntem recunoscători inițiatorilor proiectului Migrație și Dezvoltare Locală ce oferă posibilități de dezvoltare a capacităților, dar și de susținere a inițiativelor locale din Republica Moldova”, a declarat primarul de Selemet, Cimișlia, președintele CALM Tatiana Badan.
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM